РІВЕНЬ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ У МЕДСЕСТЕР, ЩО ПРАЦЮЮТЬ ПОЗМІННО ТА ФАКТОРИ, ЩО НА НЬОГО ВПЛИВАЮТЬ - Ціпкало, А.І.; Марущак, М.І. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – оцінити рівень артеріального тиску у медсестер терапевтичних і хірургічних відділень, які працюють позмінно та встановити фактори, що на нього впливають. Методи. У дослідження були включені 20 медсестер терапевтичних відділень і 20 – хірургічних відділень, які працювали позмінно. Вимірювання систолічного (САТ) й діастолічного артеріального тиску (ДАТ) (у мм рт. ст.) проводили згідно зі стандартним протоколом. Результати. Артеріальна гіпертензія виявляється у 65% медсестер терапевтичних відділень та у 45% хірургічних відділень, при цьому рівень систолічного артеріального тиску вірогідно вищий у медсестер терапевтичного профілю (р<0,05). До факторів, що впливають на зростання АТ у медсестер терапевтичних і хірургічних відділень відносять: тривалість роботи по змінах, частота нічних змін протягом місяця, сімейний стан (заміжні, розлучена) та наявність дітей. При цьому АТ у заміжніх та тих, хто має 2 дітей медсестер терапевтичних відділень вірогідно вищий таких даних у працівників хірургічних відділень. Висновки. Медсестри, що працюють позмінно, більш вразливі до серцево-судинних розладів.