Задоволеність населення якістю життя в Україні під час війни - Грибан, Г.П.; Головкіна, В.В.; Сальникова, С.В.; Надім’янова, Т.В.; Османова, А.М. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета роботи – дослідити та порівняти суб’єктивний рівень задоволеності населення України якістю життя до та під час війни з погляду соціальної, економічної та соціально-політичної складових та розробити практичні рекомендації щодо її покращення. Матеріали та методи. Дослідження проводилося у 2022–2024 роках. У дослідженні взяли участь 159 дорослих респондентів віком від 18 років, які на момент опитування проживали в Житомирській області (Україна), включно з тимчасово внутрішньо переміщеними особами. Відбір респондентів зумовлений двома критеріями включення: добровільністю, згідно з якою в опитуванні могли брати участь лише особи, які підписали інформаційну згоду, та особи, які мають повну цивільну дієздатність, якої особа набуває лише у віці 18 років. Дослідження мало на меті зібрати суб’єктивну інформацію про рівень задоволеності середньостатистичного українця всіма аспектами якості життя. Вважалося, що така інформація допоможе розробити загальні практичні рекомендації щодо покращення якості життя для всіх верств населення, незалежно від їхньої професії, статі, сімейного стану, місця проживання й інших чинників. Критерієм виключення було бажання учасників вийти з дослідження в будь-який час. Методи дослідження: теоретичний аналіз літературних джерел за темою дослідження; медико-соціологічний метод (опитування) – з метою визначення суб’єктивного рівня задоволеності населення України якістю свого життя за соціальним, економічним і суспільно-політичним компонентами; аналізу та синтезу – для аналізу отриманої інформації, формулювання висновків дослідження й розробки практичних рекомендацій щодо покращення якості життя в умовах війни та повоєнний період; математико-статистичний метод – для обробки й аналізу результатів проведеного дослідження. Розроблений опитувальник складається з блоку загальної інформації про респондентів і трьох основних блоків із запитаннями (загалом 75 запитань) щодо суб’єктивної оцінки якості життя населення за соціальним, економічним і суспільно-політичним компонентами, а саме: задоволеністю системою охорони здоров’я та власним здоров’ям, системою освіти та власною освітою, особистою та колективною безпекою, умовами проживання, матеріальним становищем, місцем працевлаштування, суспільно-політичною ситуацією в країні, соціальним самопочуттям та іншими аспектами. Ці показники дали змогу порівняти рівні задоволеності життям у довоєнний період і в умовах війни. Результати. Встановлено, що якість життя населення України погіршилася за всіма складовими (соціальним, економічним і соціально-політичним) під час війни. Це стосується стану системи охорони здоров’я; стану здоров’я респондентів, включно з психічним; якості освітніх послуг; особистої та колективної безпеки; житлових умов; місця роботи; купівельної спроможності житла, якісного харчування, одягу та взуття; заробітної плати; можливостей відпочинку в Україні та за кордоном; вартості комунальних послуг; соціально-політичної ситуації в країні; стосунків між громадянами різних національностей, класів (за рівнем доходу), членами сімей; участі населення в діяльності різних організацій, груп за інтересами (крім волонтерських груп); високого рівня корупції та побутового хабарництва; почуттів, емоцій і соціального самопочуття населення; рівня життя та задоволеності життям. Загалом 76,3 % респондентів були задоволені своїм життям до війни, а під час війни – лише 31,5 %. Найбільш виражене погіршення якості життя відбулося за такими показниками: відчуття безпеки (на 69,8 %), можливість відвідувати культурні заклади (на 49,7 %), дотримання здорового способу життя (на 42,7 %), доступ до медичної та психологічної допомоги (на 40,5 %), умови проживання та можливість придбання житла (на 34,6 та 30,2 % відповідно); фінансове становище (на 15,1 %) та соціально-політична ситуація (на 30,2 %). Розроблено практичні рекомендації щодо покращення якості життя населення України в умовах війни і повоєнний період. Висновки. Результати дослідження показують, що в умовах повномасштабної війни в Україні якість життя значно погіршилася для більшості українців. Розроблені рекомендації можуть бути використані для встановлення стандартів якості життя населення України в повоєнний період.