Дослідження зв’язку фізичної активності та залежності від мобільного телефону/смартфону у здобувачів вищої освіти - Криницька, І.Я.; Глушак, А.М.; Щерба, В.В.; Бекус, І.Р.; Кирилів, М.В. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
У наш час цифрові технології глибоко інтегрувалися в щоденне життя, змінюючи не лише ключові економічні та соціальні механізми, а й впливаючи на стиль і рівень життя мільйонів людей у всьому світі. У нинішню епоху стрімкого розвитку мобільних інформаційних технологій мобільний телефон став незамінним і важливим інструментом, при цьому смартфони вже не сприймаються лише як «мобільні телефони», а як джерела інформації в реальному часі та потужні портативні комп’ютери. Водночас тривале та надмірне використання мобільних телефонів/смартфонів пов’язане з негативними наслідками для психічного здоров’я та поведінки, зокрема із розвитком залежності. Згідно з емпіричними даними, феномен такої залежності є більш поширеним серед підлітків та молоді, особливо серед здобувачів закладів вищої освіти. Пандемія COVID-19 інтенсифікувала прояви залежності від мобільного телефону/смартфону (ЗВМТ/ЗВС) у університетської молоді, що зумовлено переходом до дистанційних форм навчання та зростанням ролі соціальних мереж у підтриманні міжособистісних комунікацій. Мета – провести систематичний огляд публікацій, що стосуються взаємозв’язку між фізичною активністю (ФА) та ЗВМТ/ЗВС серед здобувачів закладів вищої освіти, які вважаються групою підвищеного ризику. Матеріали і методи. У цьому дослідженні були застосовані загальнонаукові методи, зокрема пошук літератури, аналітичний огляд, синтез і узагальнення. Відібрані релевантні дослідження з електронної бази даних PubMed охоплювали публікації, датовані з 1 січня 2021 року по 1 жовтня 2025 року. До аналізу були включені дослідження, що відповідали таким критеріям: опубліковані англійською мовою, доступні у повнотекстовому форматі, містили валідні інструменти вимірювання ЗВМТ/ЗВС, оцінювали будь-яку форму ФА, були зосереджені на студентській аудиторії. Ключовими словами, використаними для пошуку були: «фізична активність і залежність від мобільного телефону серед студентів університетів», «фізична активність і залежність від смартфону серед студентів університетів», «фізична активність і проблемне використання мобільного телефону серед студентів університетів», «фізична активність і проблемне використання смартфону серед студентів університетів». Результати. Нами проаналізовано двадцять дев’ять досліджень, з яких більшість (21) мали крос-секційний дизайн. Решта 8 досліджень включали два рандомізовані контрольовані випробування, один мета-аналіз рандомізованих контрольованих випробувань, три систематичні огляди, один загальний мета-аналіз та один систематичний огляд у поєднанні з мета-аналізом. Проведений огляд літератури показав наявність значимої негативної кореляції між ФА та ЗВМТ/ЗВС серед здобувачів вищої освіти. Більш того, ФА виявилася значущим негативним предиктором виникнення ЗВМТ/ЗВС у цій демографічній групі. Ймовірно, ФА знижує рівень ЗВМТ/ЗВС у здобувачів вищої освіти двома основними шляхами: прямо – шляхом надання альтернативного, більш здорового джерела винагороди, структури та рутинних дій або через фізіологічні механізми; та опосередковано – шляхом покращення психологічного добробуту, оскільки ФА демонструє позитивні асоціації із самоконтролем, самоприйняттям, базовою самооцінкою та стресостійкістю, водночас зменшуючи рівень стресу, негативного емоційного стану, тривожності та симптомів депресії. Крім того, як інтенсивність, так і тип ФА мають вирішальне значення для максимізації цих переваг: помірні та інтенсивні фізичні вправи пов’язані з меншою ймовірністю виникнення ЗВМТ/ЗВС порівняно з низькоінтенсивною ФА; при цьому аеробні вправи демонструють найсильніший ефект у зниженні рівня ЗВМТ/ЗВС. З огляду на глобальну поширеність ЗВМТ/ЗВС, подальші дослідження у цьому напрямі мають охоплювати різні регіони світу, включно з Європою, Африкою, Північною та Південною Америкою. Водночас актуальною є потреба у міжнародній стандартизації та гармонізації інструментів вимірювання ФА та ЗВМТ/ЗВС, адже відсутність єдиних методик суттєво ускладнює порівняння даних та проведення мета-аналітичних узагальнень. Висновки. Результати огляду публікацій вказують на доцільність впровадження ФА помірної та високої інтенсивності не лише як загальної рекомендації для зміцнення здоров’я, а і як цілеспрямованої, науково обґрунтованої стратегії для зниження ризику виникнення ЗВМТ/ЗВС серед університетської молоді.