Медико-соціальна та освітня підтримка дітей з порушеннями слуху: шлях до ефективної реабілітації та соціалізації - Козар, Ю.Ю. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
У статті представлено результати комплексного дослідження ефективності оптимізованої організаційної моделі реабілітації дітей із порушеннями слуху. Запропонована модель інтегрує медичні, соціальні й освітні послуги, поєднуючи очні, амбулаторні та дистанційні форми роботи. У дослідженні взяли участь 224 дитини віком 6–10 років, розподілені на дві рівні групи: одна отримувала реабілітацію за новою програмою, тоді як інша – за стандартними процедурами. Оцінювання проводилося за фізичними, мовленнєвими, когнітивними, психоемоційними та соціально-освітніми показниками протягом 12 місяців. Результати засвідчили, що нова програма суттєво покращила слухове сприйняття, зрозумілість мовлення, словниковий запас, дрібну моторику, самооцінку, соціальну активність та академічну успішність порівняно з традиційними підходами. У дослідженні підкреслюється важливість раннього втручання, роль кохлеарних імплантів та активної участі сім’ї. Виявлено такі бар’єри, як нестача фахівців, недостатні технічні ресурси та нерівний доступ до послуг у сільській місцевості. Отримані результати підтверджують, що впровадження міждисциплінарної, сімейно-орієнтованої та технологічно підтриманої моделі реабілітації підвищує якість життя, сприяє соціальній інтеграції та освітній інклюзії дітей із порушеннями слуху. Мета дослідження. Дослідження спрямоване на оптимізацію системи реабілітації дітей із порушеннями слуху шляхом удосконалення організаційної моделі надання медичних, соціальних та освітніх послуг, що дає змогу підвищити ефективність відновлення, покращити якість життя дітей та сприяти їхній інтеграції в суспільство. Матеріали та методи. У дослідженні брали участь 224 дитини віком 6–10 років із сенсоневральною приглухуватістю, розподілені на дві рівні групи. Група 1 отримувала реабілітацію за новою комплексною програмою, яка інтегрувала медичну, освітню та психосоціальну підтримку, тоді як група 2 – за стандартною програмою. Для оцінки системи допомоги використовувалися організаційно-правовий, історичний, контент-аналіз та структурно-організаційне моделювання. Соціологічні інструменти – анкетування та напівструктуровані інтерв’ю з батьками й педагогами – застосовувалися для визначення рівня задоволеності, емоційного стану та соціальної адаптації. Клінічні та функціональні показники аналізувалися за допомогою стандартизованих тестів, експертної оцінки та відгуків батьків. Для статистичного аналізу використовували t-критерій Стьюдента, χ² та критерій Колмогорова – Смирнова, достовірними вважалися відмінності з p < 0,05. Обробка даних проводилася у Microsoft Excel та Statistica 6.0, а для побудови структурних моделей використовували Visio та Draw.io. Результати. Протягом 12-місячного періоду спостереження обидві групи дітей із порушеннями слуху продемонстрували позитивну динаміку в слуховому сприйнятті, зрозумілості мовлення, розширенні словникового запасу, точності артикуляції, розвитку дрібної моторики та психосоціальному функціонуванні. Проте учасники групи 1, які проходили реабілітацію за новою комплексною програмою, стабільно досягали більш високих результатів порівняно з тими, хто отримував стандартні втручання. Зокрема, діти експериментальної групи проявляли більшу впевненість у спілкуванні, нижчий рівень тривожності, підвищену емоційну стабільність та активнішу участь у класних і позакласних заходах. Академічна успішність та інтеграція в інклюзивне шкільне середовище також були значно кращими в групі 1. Ці дані свідчать, що поєднання індивідуалізованої слухо-мовленнєвої терапії, цифрових ресурсів і сімейно-орієнтованого підходу забезпечує більш виражені та стійкі результати, ніж традиційні методи. Висновки. Дослідження підтверджує, що оптимізована організаційна модель реабілітації, яка інтегрує медичні, освітні та психосоціальні компоненти, є ефективнішою у підтримці дітей із порушеннями слуху порівняно зі стандартними схемами. Раннє втручання, систематична участь сім’ї та використання сучасних слухових технологій, зокрема кохлеарних імплантів, суттєво покращують розвиток мовлення, когнітивні здібності й соціальну інтеграцію. Модель також враховує ключові виклики, зокрема доступність, безперервність послуг і міждисциплінарну співпрацю між системами охорони здоров’я, освіти та соціального захисту. Забезпечуючи стійкість результатів і покращення якості життя, запропонована модель створює сприятливі умови для успішної інтеграції дітей із порушеннями слуху в освітнє та соціальне середовище. Отримані результати підкреслюють важливість масштабування моделі на ширші регіони та інтеграції її в національні політики реабілітації.