Емоційно-особистісні особливості осіб з різними рівнями складної хімічної залежності - Чебикін, О.Я.; Жиліна, В.В.; Жилін, М.В. (Україна. Здоров’я нації, 2026)
Мета: схарактеризувати емоційно-особистісні особливості осіб з різними рівнями складної хімічної залежності та окреслити можливі напрями використання виявлених закономірностей у системі психопрофілактики в галузі громадського здоров’я. Матеріали та методи. Обстежено 82 особи з різними рівнями складної хімічної залежності: низьким (n=22), середнім (n=20), високим (n=3) і нестабільно-коливним (n=37). Застосовано опитувальник діагностики емоційної зрілості особистості О. Я. Чебикіна, тест емоційного інтелекту Дж. Маєра та співавторів, Фрайбурзький особистісний опитувальник (FPI) й авторську анкету. Для порівняння груп використано критерії Краскела–Уолліса і Манна–Уїтні. Оцінку зв’язку рівня залежності з емоційно-особистісними показниками здійснювали за логікою перехресних розподілів із застосуванням χ² Пірсона та V Крамера. Кореляції між показниками емоційно-особистісних особливостей досліджуваних визначали за критерієм Спірмена. Результати. Статистично значущі міжгрупові відмінності виявлено за показниками екстраемпатії (p<0,01), здатності до ідентифікації емоцій (p<0,01), емоційної фасилітації мислення (p<0,05) та депресивності (p<0,01). Виявлено значущі асоціації рівня залежності з екстраекспресивністю, екстраемпатією, емоційною фасилітацією мислення та депресивністю на рівні p<0,05. Кореляційний аналіз між емоційно-особистісними проявами продемонстрував наявність двох взаємопов’язаних кореляційних комплексів: ресурсного (емоційна зрілість і емоційний інтелект) та дезадаптивного (невротичність, агресивність, роздратованість, емоційна лабільність і депресивність), між якими переважають обернені зв’язки. Розроблено науково-методичні рекомендації для психопрофілактичної та психокорекційної роботи з особами із складною хімічною залежністю, які включають 4 модулі. Діагностично-орієнтаційний модуль – це пакет методик для визначення профілю емоційної зрілості, виразності депресивності, агресивності та лабільності, а також характеристики перебігу залежності, який має на меті формулювання індивідуалізованих цілей з акцентом на стабілізацію афекту, зниження депресивної симптоматики, розвиток емпатії й посилення когнітивної обробки емоційних сигналів. Базовий регулятивний модуль зосереджений на розвитку навичок розпізнавання власних емоцій, диференціації тілесних та емоційних сигналів і засвоєнні доступних технік самозаспокоєння, придатних для ситуацій ризику. Міжособистісно-орієнтований модуль спрямований на відновлення екстраемпатії, конструктивні стратегії взаємодії та деескалацію конфліктів. Інтеграційно-профілактичний модуль передбачає формування індивідуального плану запобігання рецидивам із фокусом на критичних комбінаціях депресивності, лабільності й імпульсивних реакцій. Висновки. Особи зі складною хімічною залежністю переважно є молодими міськими мешканцями з сімейною нестабільністю, соматичною обтяженістю та нормалізацією вживання психоактивних речовин у найближчому соціальному оточенні. Їхній емоційно-особистісний профіль виявляє поєднання відносно збережених емоційних здібностей з вираженою невротичністю, агресивністю, емоційною лабільністю та порушеннями емоційної саморегуляції, особливо у міжособистісній взаємодії. Встановлено наявність двох протилежно спрямованих емоційно-особистісних комплексів: ресурсного, який об’єднує емоційну зрілість та емоційний інтелект, і дезадаптивного, представленого невротичністю, реактивною агресивністю, роздратованістю, депресивністю та емоційною лабільністю. Між цими комплексами виявлено стійкі обернені зв’язки, тобто, чим вище сформовані ресурси емоційної зрілості та емоційного інтелекту, тим нижчою є виразність дезадаптивних емоційних тенденцій. Найбільш емоційно уразливою є група з хвилеподібним перебігом складної хімічної залежності, для якої характерні знижена екстраемпатія, ідентифікація, фасилітація емоцій та виражена депресивність. Це обґрунтовує доцільність спрямування психокорекційної роботи на розвиток емоційної зрілості та емоційного інтелекту, а також на цілеспрямовану корекцію депресивних проявів як ключових мішеней психологічної допомоги такої категорії осіб зі складною хімічною залежністю.