Динаміка епідеміологічного тягаря раку передміхурової залози в Україні на тлі загальноєвропейських трендів: порівняльний аналіз за 1990–2023 роки - Заславський, Д.Д.; Кий-Кокарєва, В.Г. (Україна. Здоров’я нації, 2026)
Мета: Провести комплексний порівняльний аналіз динаміки епідеміологічного тягаря раку передміхурової залози (РПЗ) в Україні та країнах європейського регіону за період 1990–2023 рр., оцінити регіональні відмінності та визначити середньорічні темпи зміни ключових показників. Матеріали та методи. Джерелом інформації слугували дані Глобального дослідження тягаря хвороб (GBD 2023). Аналізувалися стандартизовані за віком показники (ASR) на 100 000 населення: роки життя, скориговані за непрацездатністю (DALY), роки, прожиті з інвалідністю (YLD), та показники смертності. Математична обробка включала розрахунок загального відсоткового приросту та середньорічної відсоткової зміни (AAPC) на основі експоненціальної регресії з використанням 95% інтервалів невизначеності (UI). Результати. Встановлено різку дивергенцію епідеміологічних трендів між субрегіонами Європи. У Східній Європі зафіксовано критичне зростання DALY на +181,27%, тоді як у Західній Європі цей показник стабілізувався на рівні +10,78%. Найбільш динамічним виявився показник YLD у Східній Європі (+365,30%). На національному рівні Україна та Молдова продемонстрували найвищі темпи середньорічного приросту тягаря (AAPC = 2,49% та 3,28% відповідно). На противагу цьому, у країнах Скандинавії (Швеція, Данія) зафіксовано статистично значуще зниження показників (AAPC < 0). Висновки. Дослідження виявило глибоку нерівність у тягарі РПЗ в Європі. Стрімке зростання показників у країнах Східної Європи, зокрема в Україні, свідчить про активну фазу епідеміологічного переходу та потребує негайної оптимізації стратегій раннього виявлення. Досвід Північної Європи доводить можливість успішного стримування тягаря хвороби через інтегровані підходи до лікування та моніторингу.