Вплив війни проти російської воєнної агресії на деякі показники організації стоматологічної допомоги населенню в Україні - Білак-Лук’янчук, В.Й.; Слабкий, Г.О.; Мельничук, Н.І.; Нагірний, Д.А. (Україна. Здоров’я нації, 2026)
Мета: дослідити вплив війни проти російської воєнної агресії на деякі показники організації стоматологічної допомоги в Україні. Матеріали і методи. Об’єкт: система МОЗ України з надання стоматологічної допомоги населенню. Матеріали: дані галузевої статистичної звітності за 2020–2023 роки. Проаналізовані статистичні дані із територій, які підконтрольні Україні. Методи: медико-статистичний, бібліосемантичний, структурно-логічного аналізу. Статистична обробка первинних матеріалів проводилася з використанням загальноприйнятих методів медичної статистики. Результати. В ході дослідження було встановлено закриття 53 самостійних стоматологічних поліклінік: на території 4 (16,0%) регіонів ситуація без змін, на території 1 (4,0%) регіону було відкрито, а на решті 20 (80,0%) територій кількість самостійних стоматологічних поліклінік зменшилася. Найбільша кількість самостійних стоматологічних поліклінік – 11, що склало 68,8% – було закрито в Дніпропетровській області, яка відноситься до зони активних бойових дій. Кількість закладів охорони здоров’я, в структурі яких є підрозділи із надання стоматологічної допомоги, зросла на 21 (2,1%): на території 2 (8,0%) регіонів вона залишилася без змін, на території 8 (32,0%) регіонів їхня кількість скоротилася, а на території 15 (60,0%) регіонів зареєстровано збільшення кількості таких закладів. Найвищий показник скорочення відповідних закладів охорони здоров’я зареєстровано у Львівській (28 (33,8%)), Запорізькій (15 (41,7%)) та Херсонській (14 (60,9%)) областях. Встановлено, що на території 14 (56,0%) регіонів функція посади лікарів збільшилася, а на території 11 (44,0%) регіонів функція посади зменшилася. Найбільші рівні скорочення функції посади зареєстровані на території наступних регіонів: Луганська (48,6 разу), Запорізька (1,9 разу), Херсонська (1,7 разу) області – регіони, які пов’язані із зоною активних бойових дій. Найбільші рівні збільшення функції посади зареєстровані на території наступних регіонів: Житомирська, Полтавська та Тернопільська області. Висновки. Результати дослідження вказують на негативний вплив війни проти російської воєнної агресії на деякі показники організації стоматологічної допомоги населенню в Україні.