Якість медичної допомоги в закладах охорони здоров’я, розташованих поблизу територій, на яких ведуться бойові дії: погляд лікарів - Гейко, О.В.; Гутор, Т.Г.; Козій-Бределєва, С.П.; Ковальський, В.В.; Музичка, Ю.І. (Україна. Здоров’я нації, 2026)
Мета статті – визначення думки лікарів щодо ключових перешкод і актуальних проблем, які впливають на надання медичної допомоги населенню, що проживає на територіях, наближених до зони бойових дій. Матеріали та методи. В основу дослідження покладено соціологічне опитування лікарів (n=42), які працюють у прифронтових закладах охорони здоров’я (ЗОЗ). Результати відповідей респондентів подані у вигляді відсоткових часток із зазначенням стандартних похибок, обчислених за методом Вальда. Результати. Доказом стійкості й адаптивності ЗОЗ є збереження доступності лабораторної діагностики (69,04±7,13%), можливості призначення лікарських препаратів пацієнтам (61,9±7,49%), повноцінне забезпечення ЗОЗ електроенергією (54,76±7,68%) і водопостачанням (66,67±7,27%). Для забезпечення доступності медичної консультативної допомоги населенню прифронтових територій 80,95±6,06% респонденти використовують методи телекомунікації з пацієнтами. Дослідженням установлено проблеми: 85,72±5,40% опитаних заявили про зростання кількості задавнених випадків хронічних захворювань у пацієнтів, порівняно з 2021 роком; 88,09±5,0% опитаних указали на зростання в пацієнтів запущених випадків онкологічних захворювань; у 47,62±7,71 випадках на 100 опитаних зазначено порушення психоемоційного стану пацієнтів і в 42,86±7,64 випадках на 100 опитаних власного психоемоційного стану опитаних лікарів; 71,42±6,97% лікарів зазначили наявність різного ступеня психологічних проблем у процесі комунікації з пацієнтами. Близько 70% респондентів зазначили дефіцит у ЗОЗ лікарів різного профілю. Висновки. Отримані результати дослідження аргументують потребу в пошуку шляхів та опрацюванні адаптивних програм медичної допомоги для всіх рівнів системи охорони здоров’я щодо її діяльності в умовах війни та збільшення адаптивності ЗОЗ, розташованих на території поблизу зони проведення бойових дій.