Тенденції репродуктивного здоров’я населення та діяльність акушерсько-гінекологічної служби - Микитенко, Н.М.; Грузєва, Т.С.; Глабець, С.П.; Іншакова, Г.В. (Україна. Здоров’я нації, 2026)
Мета. Визначення тенденцій репродуктивного здоров’я та оцінка стану надання акушерсько-гінекологічної допомоги населенню для обґрунтування пріоритетних заходів з поліпшення її якості. Матеріали і методи. Об’єктом дослідження є репродуктивне здоров’я населення та система акушерсько-гінекологічної допомоги. Матеріали дослідження включали, нормативно-правові документи національного рівня з питань охорони репродуктивного здоров’я, дані МОЗ України за 2000–2024 рр., дані ЄРБ ВООЗ. Проаналізовано нормативно-правове забезпечення охорони репродуктивного здоров’я населення, демографічні показники, показники захворюваності, які характеризують репродуктивне здоров’я населення та ресурсне забезпечення, результати діяльності акушерсько-гінекологічної служби. У дослідженні використано бібліосемантичний, інформаційно-аналітичний, епідеміологічний, медико-статистичний методи та контент-аналіз. Результати. Встановлено позитивні зрушення в репродуктивному здоров’ї населення, у т. ч. зменшення впродовж 2000–2024 рр. частки вагітних, хворих на анемію, з 42,5% до 25,1%, на хвороби системи кровообігу – з 7,2% до 6,3%, захворюваності населення на хвороби, що передаються статевим шляхом, частоти абортів на 100 тис. жінок фертильного віку у 7,5 раза та на 100 народжених живими – у 4,5 раза. Результатом поліпшення соматичного здоров’я та більш здорової поведінки стало зменшення частоти ускладнень у пологах та скорочення показників материнської і малюкової смертності, мертвонароджуваності. Водночас, виявлено негативні тенденції в показниках невиношуванні вагітності, збільшенні частки вагітних з пізніми токсикозами, розривами промежини ІІІ–IV ст. та матки. Встановлено, що попри низку позитивних трендів, значна частина показників репродуктивного здоров’я має гірші значення порівняно з середніми в країнах ЄР ВООЗ та ЄС. Виявлено тенденцію до скорочення забезпечення населення спеціалістами акушерсько-гінекологічного профілю та лікарняними ліжками. Висновки. Стан і тенденції репродуктивного здоров’я населення України та показники діяльності акушерсько-гінекологічної служби свідчать про наявність негативних тенденцій та системних проблем, що потребують поглибленого вивчення причин та обґрунтування шляхів збереження й зміцнення репродуктивного здоров’я та оптимізації організації системи акушерсько-гінекологічної допомоги.