ХАРАКТЕРИСТИКА СУЧАСНОЇ СИСТЕМИ ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ЗМІЦНЕННЯ У ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ ЗДОРОВ’Я ОРГАНУ ЗОРУ - Слабкий, Г.О.; Ілько, А.В.; Хасілєва, А.О. (Україна. Здоров’я нації, 2026)
Мета: представити обґрунтовану та розроблену сучасну функціонально-організаційну систему збереження та зміцнення у дитячого населення здоров’я органу зору. Матеріали та методи. Матеріали: результати особистих попередніх наукових досліджень та наявний досвід із діяльності по збереженню у дітей здоров’я органу зору. Методи: бібліографічний, моделювання, структурно-логічного аналізу. Результати. Представлена комплексна сучасна функціонально-організаційна система збереження та зміцнення у дитячого населення здоров’я органа зору, яка носить міжсекторальний характер, є пацієнтоорієнтованою на дітей; вона охоплює дітей на всіх їх життєвих етапах незалежно від місця перебування. При цьому основними учасниками системи визначені владні структури, система надання медичної допомога, система громадського здоров’я, навчальні заклади різних рівнів та форм власності, інші сектори та учасники процесу, включаючи дитячі, будинки та дитячі колонії, служби соціального захисту. В дані системі кожний її учасник має свої завдання та функції при їх координації, яку забезпечує міжсекторальна координаційна рада регіональної/територіальної державної адміністрації. Базовим рівнем в процесі забезпечення збереження та зміцнення у дитячого населення здоров’я органу зору виступає сім’я дитини. Принципово новим в організації спеціалізованої офтальмологічної допомоги в повоєнних умовах є запровадження мобільних форм надання офтальмологічної допомоги дитячому населенню для віддалених населених пунктів та населених пунктів гірської географічної зони проживання. Висновки. Обґрунтована та розроблена сучасна функціонально-організаційна система збереження та зміцнення здоров’я органа зору у дитячого населення охоплює весь життєвий цикл дітей незалежно від їх соціального статусу та місця перебування. ЇЇ впровадження забезпечить створення умов для забезпечення мотивованого збереження та зміцнення дітьми здоров’я органу зору.