ОСОБЛИВОСТІ РЕАБІЛІТАЦІЙНОЇ ДОПОМОГИ ПАЦІЄНТАМ НА БАЗІ БАГАТОПРОФІЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ТРЕТЬОГО РІВНЯ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ (НА ПРИКЛАДІ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ) - Гузак, О.Ю. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: визначенення структури та організаційних особливостей реабілітаційної допомоги пацієнтам на базі регіонального багатопрофільного закладу охорони здоров’я третього рівня надання медичної допомоги населенню. Методи. Методи дослідження: бібліосемантичний, статистичний, структурно-логічного аналізу та узагальнення. Матеріалами дослідження виступили офіційні звітні та облікові форми медичної документації закладу охорони здоров’я. Результати. Реабілітаційні послуги в КНП «ЗОКЛ ім. А.Новака» ЗОР сконцентровані на наданні реабілітаційної допомоги в основному пацієнтам з хворобами і порушеннями двох систем між якими є кардинальні відмінності в переважних режимах надання реабілітаційної допомоги (стаціонарний чи амбулаторний). У березні 2022 року в структурі реабілітаційних послуг стаціонарного та амбулаторного характеру переважну більшість складали послуги пацієнтам з порушеннями кістково-м’язевої системи та сполучної тканини (78,4% загальної кількості) та пацієнти із захворюваннями нервової системи (11,1% загальної кількості). При цьому пацієнти з порушеннями кістково-м’язевої системи та сполучної тканини у переважній більшості (97,5%) отримували реабілітаційні послуги в амбулаторному режимі, а пацієнти з хворобами нервової системи навпаки – 70,6% отримували реабілітаційні послуги в стаціонарному режимі. Висновки. Можливості надання реабілітаційних послуг в стаціонарному режимі за принципом раннього початку реабілітації в закладі використовуються не в повному режимі. Низькою є залучення до реабілітаційної допомоги пацієнтів з іншими групами захворювань чи патологічними змінами інших органів та систем.