СКЛАДНОСТІ ТА ОБМЕЖЕННЯ В ЛІКУВАННІ ХВОРОГО З ОЖИРІННЯМ - Hudáková, T.; Popovičová, M. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: в статті автори дають уявлення про специфіку, складності та обмеження лікування пацієнтів з ожирінням в практиці медсестри. Методи. Робота є результатом узагальнення огляду літератури з цього питання. Результати. Найбільш поширені ускладнення при лікуванні пацієнтів з ожирінням включають доступ, ідентифікацію та забезпечення судинного доступу. При неінвазивному вимірі артеріального тиску може бути важко знайти підходящу ширину манжети. У догляді y пацієнтів з ожирінням, оцінка електрокардіограми також є проблемою, оскільки вона часто викривлена складним проникненням напруги через підшкірний жир. Стандартна ширина ліжка заважає позиціонування і адекватній гігієнічній допомозі, може створити іншу технічну проблему. Ожиріння збільшує ймовірність погіршення гігієни, яка може бути пов’язана з гіршим рівнем перев’язки і підвищеним ризиком інфікування і трофічних виразок. Висновки. Leefong і Rose et al. підкреслив, що персонал на робочому місці важливий для безпеки як персоналу, так і пацієнта з ожирінням. Jamadarkhana, et al. наголошують на необхідності належного обладнання медичних установ. Грунтуючись на розробці огляду літератури, ми маємо право на твердження, що необхідно поліпшити умови для ефективного забезпечення догляду за паціентaмі з ожирінням, надаючи кращі умови в технічному, матеріальному і кадровому забезпеченні, не тільки з точки зору безпеки цих пацієнтів, а й для захисту медичних працівників. Бажано вирішити цю проблему для студентів вже під час навчання в бакалавраті, щоб вони приходили на практикy підготовленими.