ПОСТКОНТАКТНА ПРОФІЛАКТИКА ПРИ НЕПРОФЕСІЙНИХ КОНТАКТАХ ІЗ ЗБУДНИКОМ ВІЛ-ІНФЕКЦІЇ В УКРАЇНІ - Сальнікова, А.; Шевченко, М.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета. Оцінити стан впровадження постконтактної профілактики при непрофесійних контактах із ВІЛ-інфекцією в Україні шляхом вивчення алгоритму надання послуги, споживачів послуги, обізнаності бенефіціарів щодо послуги. Матеріали та методи. Дослідження має розвідувальний якісний дизайн. Було проведено глибинні напівструктуровані інтерв’ю із експертами. Формування вибірки відбувалось методом доступних випадків. Географія дослідження – м. Київ, Україна. Результати. Компонент нПКП є врегульованим в Україні. НПКП надається в спеціалізованих медичних закладах, безперервний доступ до профілактики забезпечено. Для підвищення ефективності надання послуги нПКП деякі етапи її реалізації мають потенціал для покращення. За типом контактів найбільша кількість звернень належить небезпечній щодо інфікування ВІЛ статевій поведінці та контактам із використаним шприцем, голкою. Звернення щодо нПКП включають як поодинокі аварійні контакти, так і повторні звернення щодо отримання профілактики від осіб. Профілактичний компонент нПКП може бути «недовикористаною» стратегією й має потенціал для подальшого вивчення. Обізнаність щодо НПКП є низькою або недостатньою серед бенефіціарів. Висновки. 1) Рекомендовано провести аналіз кращих практик та розробити/адаптувати відповідні допоміжні інструменти з метою підвищення ефективності реалізації комплексу. 2) Профілактичний компонент нПКП може бути «недовикористаною» стратегією. Використання і потенційні бенефіціари нПКП є напрямками для подальшого вивчення. З метою адекватного таргетування послуги, зв’язок та перенаправлення між профілактичними стратегіями нПКП та ПреКП має бути врегульованим. 3) Низька обізнаність щодо нПКП та фактори низької обізнаності є темами для подальшого вивчення.