ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТІВ АНТРОПОМЕТРИЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ СПОРТСМЕНОК В ХУДОЖНІЙ ГІМНАСТИЦІ ТА ТАЕКВОНДО - Mavlyanova, Z.F.; Baratova, S.S. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
У даній статті розглянуті основні антропометричні характеристики спортсменок міста Самарканд, що займаються художньою гімнастикою і таеквондо. Мета роботи: провести порівняльну оцінку антропометричних особливостей розвитку спортсменок, що займаються художньою гімнастикою і таеквондо. Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь 100 спортсменок. У антропометричні дослідження входили вимірювання маси тіла спортсменок натще, вимірювання зросту стоячи і сидячи, вимір окружності грудної клітини в фазі вдиху, видиху, паузи, а також обчислення екскурсії грудної клітини. Результати. Результати, наведені в статті, дозволяють говорити про деякі відмінності у фізичному розвитку спортсменок в залежності від виду спорту. Висновки. Проведене дослідження дозволило встановити відмінності і, в той же час схожість, по окремим антропометричним ознаками між спортсменками досліджуваних груп, зумовлені особливостями рухової активності в спортивних спеціалізаціями.