ХАРАКТЕРИСТИКА ОПТИМІЗОВАНОЇ СИСТЕМИ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ХВОРИМ НА ЦЕРЕБРОВАСКУЛЯРНІ ХВОРОБИ НА РІВНІ МЕГАПОЛІСУ – М. КИЄВА - Прокопів, М.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – розробити та представити оптимізовану систему надання медичної допомоги хворим на цереброваскулярні хвороби на рівні мегаполісу. Матеріали та методи. Матеріалами дослідження стали результати попередніх особистих досліджень та рекомендації ВООЗ з питання, що вивчається. В ході дослідження використано бібліосемантичний метод та метод структурно-логічного аналізу. Результати. Центральним елементом обґрунтованої оптимізованої системи є населення м. Києва яке розділяється на наступні групи цільового впливу: здорові, населення, що має фактори ризику розвитку цереброваскулярних хвороб, хворі на цереброваскулярні хвороби, хворі на мозкові інсульти, особи, що перенесли мозкові інсульти. Таким чином система є пацієнтоорієнтованою. Стратегічним напрямом системи є зниження тягаря хвороб в тому числі захворюваності та смертності населення міста внаслідок цереброваскулярних хвороб. Тактичним напрямком системи визначено забезпечення населення доступною, якісною та ефективною медичною допомогою при цереброваскулярних хворобах та мозкових інсультах та підвищення ефективності профілактичної роботи і формування у населення відповідального ставлення до особистого здоров’я та здоров’я членів своєї родини. Висновки. Застосування обгрунтованої та представленої оптимізованої системи надання медичної допомоги хворим на цереброваскулярні хвороби та мозкові інсульти на рівні мегаполісу дозволить рівень захворюваності та смертності населення міста внаслідок вказаної патології.