ЕПІДЕМІОЛОГІЯ ІНФАРКТУ МІОКАРДА В УКРАЇНІ - Кошеля, І.І. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – дослідити та проаналізувати показники епідеміології інфаркту міокарда в Україні в розрізі адміністративних територій. Матеріали та методи. В ході дослідження використано статистичний метод та метод структурно-логічного аналізу. Матеріалами дослідження стали дані статичних звітів системи охорони здоров’я Центру медичної статистики МОЗ України за 2016-2017 роки. Результати. В ході проведеного дослідження встановлено зниження показника захворюваності населення на гострий інфаркт міокарду з рівнем в 2017 році 117,2 на 100 тис. дорослого населення та коливаннями в розрізі адміністративних територій в 1,55 разу. Встановлено, що показник захворюваності чоловіків на гострий інфаркт міокарду (153,3) в 1,75 разу вищий, ніж показник захворюваності жінок (87,5). Встановлено тенденцію до зменшення показника смертності населення України внаслідок інфаркту міокарда. При цьому показник смертності сільського населення внаслідок інфаркту міокарда в 1,86 разу нижчий ніж відповідний показник міського населення. Всі зазначені показники мають достовірні відмінності за регіонами країни. Висновки. Отримані дані щодо епідеміології гострого інфаркту міокарда мають бути використані в ході проведення реформи системи охорони здоров’я для забезпечення хворих доступною та якісною медичною допомогою.