ВПЛИВ БІОЛОГІЧНОЇ ТЕРАПІЇ У ХВОРИХ З НЕСПЕЦИФІЧНИМ ВИРАЗКОВИМ КОЛІТОМ ПРИ СУПУТНЬОМУ УРАЖЕННІ СУГЛОБІВ - Варваринець, А.В.; Чопей, І.В.; Чубірко, К.І. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – оцінити вплив тофацитінібу на зміну лабораторних та клініко-ендоскопічний показників у хворих з НВК та супутнім суглобовим синдромом. Матеріали та методи. У дослідження було включено 74 пацієнти з діагнозом НВК середнього і важкого ступеню віком від 18 до 75 років, з тривалістю захворювання становила не менше 6 місяців. Хворі були поділені на 2 групи. До І групи – було віднесено хворих на НВК, що отримували стандартну терапію будесонідом 9 мг 1 р/д (БУД; n=34), ІІ група – хворі, що знаходились на терапії тофацитінібом 10 мг 2 р/д («Яквінус», «Ксельянз») (ТОФ; n=40). Результати. В результаті проведеного лікування в дослідній групі ТОФ показники лейкоцитів та CRP знизилися, порівняно з аналогічними показниками до лікування (з 13,6±2,4*109/л та 14,0±1,4 мг/л до 10,6±1,2*109/л та 11,0±2,1 мг/л відповідно, р<0,05). Рівень гемоглобіну в цій групі дещо зріс (з 104,2±9,2 г/л до 124,1±8,6 г/л, р<0,05). В пацієнтів, що отримували будесонід, статистично вірогідних змін лабораторних показників не спостерігалося. В дослідній групі ТОФ індекс ВАШ знизився, порівняно з аналогічним показником до лікування (з 8,6±0,2см до 6,0±0,3см, р<0,05), чого не спостерігалось в групі БУД. Також, дослідній групі ТОФ індекси САІ та ЕАІ знизились, порівняно з аналогічними до лікування (з 9,68±0,34 та 9,52±0,56 до 5,0±0,28 та 6,58±0,44 відповідно, р<0,05), на відміну від групи БУД, де статистично вірогідних змін індексів активності не спостерігалося. Висновки. Тофацитініб у лікуванні хворих з неспецифічним виразковим колітом середнього і тяжкого ступеню тяжкості з супутнім ураженням суглобів проявив себе кращим згідно клініко-лабораторних та ендоскопічних показників в порівнянні з лікуванням будесонідом.