ОСОБЛИВОСТІ ПРИЙОМУ ЛІКІВ У ГЕРІАТРИЧНИХ ХВОРИХ В МЕЖАХ КОМПЕТЕНЦІЇ МЕДСЕСТРИ - Dimunová, L.; Raková, J. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження – вивчити думку медсестер щодо застосування компетенцій в області фармакотерапії у геріатричних пацієнтів в клінічних умовах. Згодом виявити найбільш поширені проблеми, з якими стикаються медсестри в рамках фармакотерапії і безпеки пацієнтів із захворюваннями шлунку. Матеріали та методи. Група дослідження складалася з 48 медсестер, які працюють в установі, що забезпечує догляд за геріатричними пацієнтами. Для збору даних використовувалася нестандартизована анкета, яка включала дві області: область втручання медсестер в фармакотерапію і область проблем, пов’язаних з фармакотерапією. Результати. Медсестри застосовують свої компетенції, орієнтовані на фармакотерапію, особливо в області підготовки і прийому ліків. Інформованість медсестер в галузі освіти (62%) і комунікації (58%), пов’язаних з фармакотерапії у літніх людей, можна вважати недостатніми. Найбільш поширені проблеми, з якими медсестри стикаються в клінічній практиці, – це відсутність взаємодії з людьми похилого віку, їх недовіру і негативне ставлення до лікування. Медсестри визначили введення неправильної дози препарату і заміну препарату як потенційно можливі помилки, які можуть поставити під загрозу безпеку геріатричного пацієнта. Висновки. Виходячи з результатів нашого дослідження, ми можемо констатувати, що медсестри активно застосовують свої компетенції в фармакотерапії з урахуванням специфіки догляду за геріатричними пацієнтами. Недоліки, які ми виявили в галузі освіти і комунікації, пов’язані з фармакотерапією, вказують на необхідність підтримки навчання і практичного підготовки медсестер. Необхідно і далі приділяти велику увагу безпеці пацієнтів під час фармакотерапії.