РЕФОРМУВАННЯ ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГІЧНОЇ ГАЛУЗІ І ШЛЯХИ НАЛАШТУВАННЯ ІНТЕГРАТИВНИХ ВІДНОСИН З ПЕРВИННОЮ ЛАНКОЮ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Кравченко, В.Г.; Іщейкін, К.Є.; Степаненко, В.І.; Попова, І.Б. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження – визначення механізмів та об’єму співпраці лікарів дерматовенерологів і лікарів первинної медичної ланки у спільній роботі по наданню лікарських послуг. Матеріали – аналіз стану захворюваності на ІПСШ і дермальну патологію в Україні на основі багаторічного досвіду авторів. Результати. Запропоновані алгоритм, об’єм і раціональні підходи до надання послуг пацієнтам на первинному і спеціалізованому рівні. Висновки. Діагностика і лікування хворих на важкі і інфекційні дерматози, як і ІПСШ, повинні проводитись на спеціалізованому рівні. Перманентне спостереження за пацієнтами з хронічно-рецидивуючими і поширеними дерматозами в між рецидивні періоди покладається на лікарів сімейної медицини.