ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ОХОРОНІ ЗДОРОВ’Я: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД, МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ УКРАЇНИ - Сміянов, В.А.; Брич, В.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Поширення в Україні електронних сервісів потребує застосування системного підходу та вивчення кращих світових практик для забезпечення співмірності та взаємопов’язаності у впровадженні між окремими складовими електронного здоров’я. Мета. На основі вивчення звіту Глобальної ради з електронного здоров’я ВООЗ щодо напрямів впровадження системи електронного здоров’я визначити найбільш перспективні для України сфери впровадження. Матеріали та методи. Вивчений звіт Глобальної ради з електронного здоров’я ВООЗ, в якому дана загальна характеристика практик системи охорони здоров’я, що передбачають використання цифрових ресурсів, та ступеня їх впровадження. Здійснена порівняльна характеристика рівня впровадження різних сервісів електронного здоров’я в Україні, Польщі, Литві, Молдові та Швеції. Результати. Проведений аналіз готовності країн до впровадження сервісів електронного здоров’я за такими напрямами як: 1) національна політика та фінансування електронного здоров’я; 2) нормативна база електронного здоров’я; 3) телемедицина; 4) електронний медичний журнал; 5) цифрові технології навчання у медицині; 6) мобільне здоров’я; 7) соціальні мережі 8) «великі дані». Висновки. Сферами, що потребують першочергової уваги в Україні є створення створення законодавчої бази, формування адекватних підходів до фінансування та налагодження системної підготовки кадрів за напрямом електронного здоров’я на рівні магістратури та безперервного професійного розвитку.