ІСТОТНІ ОСОБЛИВОСТІ У ЧИСЕЛЬНОСТІ НАСЕЛЕННЯ ЗА 30-ТЬ РОКІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ – ЯК ОСНОВНОМУ БАЗИСУ ЛЮДСЬКОГО РЕСУРСУ ДЛЯ ЕКОНОМІКИ ТА ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Рудень, В.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження – встановлення істотних особливостей у чисельності населення за 30-ть років незалежності – як основного базису людського ресурсу для економіки та Збро́йних си́л України. Матеріали та методи. Виконано епідеміологічне, одномоментне, суцільне, проспективне наукове дослідження з використання біостатистичних даних бази Державного комітету статистики України за період 1991-2021 роки, з використанням комп’ютерного пакету Microsoft Office Excel (2021) при застосовуванні низки наукових медико-біостатистичних методів з врахуванням принципів системності. Результати. Вірогідно встановлені та науково обґрунтовані як кількісне зменшення населення країни за аналізовані роки на n=-10451713 осіб (Р=-20,1%), так і наявні диспропорції у його статевій (жінки М=53,7±0,7%; чоловіки М=46,3±0,6% у взаємозв’язку 1,2:1), територіальній (міські М=67,9±2,7% та сільські М=32,1±1,8% жителі у співвідношенні 2,1:1) та віковій (0-17 років М=20,6±0,5%; 18-59 років М=58,6±0,8% та 60 років і старше М=20,7±0,5%) структурах, що напряму засвічує регресивний тип населення, стан депопуляції та старіння людності незалежної України. Висновки. Результати свідчать про катастрофічну демографічну ситуацію в державі в контексті значного щорічного наростання регресивного типу населення, темпу депопуляції та процесу старіння серед населення України, що характеризується прямим негативним впливом на наявну потребу в людському ресурсі для економіки та Збройних Сил України.