АНАЛІЗ ГОСПІТАЛЬНОЇ ЗАХВОРЮВАНОСТІ ДОРОСЛОГО НАСЕЛЕННЯ В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Білак-Лук’янчук, В.Й.; Шкірта, М.І. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: дослідити та провести аналіз показників госпітальної захворюваності дорослого населення та її структури в Закарпатській області в довоєнний період та за перший рік війни проти російської агресії. Матеріали та методи. Матеріалами дослідження виступили дані галузевої статистичної звітності по Закарпатській області: форма 20 «Склад хворих в стаціонарі, строки та результати лікування» за період 2019-2022 роки. Методи дослідження: бібліосемантичний, медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Результати. За період дослідження кількість пацієнтів виписаних із стаціонарів області скоротилася на 11,75% і склала155973 пацієнтів. Кількість померлих в стаціонарах збільшилася на 26,90% і склала 4151 пацієнтів, що вказує на більш тяжкий станпацієнтів під час поступлення на стаціонарне лікування. Висновки. Аналіз структури пацієнтів, які проходили стаціонарне лікування, вказує на недостатній рівень надання медичної допомоги на рівні первинної медико-санітарної допомоги та амбулаторної ланки спеціалізованої медичної допомоги та первинної, вторинної та третинної профілактики, а також безвідповідального ставлення дорослого населення до особистого здоров’я.