Деякі питання забезпечення створених в ході формування спроможної мережі закладів охорони здоров’я виробами медичного призначення - Слабкий, Г.О.; Картавцев, Р.Л. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета – дослідити рівень забезпеченості створених в ході формування спроможної мережі закладів охорони здоров’я виробами медичного призначення та рівень інформованості організаторів і лікарів з нормативно-правовими актами з питань забезпечення закладів охорони здоров’я виробами медичного призначення. Матеріали та методи. Матеріали: нормативно-правові акти з питань забезпечення ЗОЗ виробами медичного призначення, результати соціологічного дослідження 412 організаторів охорони здоров’я та лікарів. У ході проведеного соціологічного дослідження збережено конфіденційність інформації про респондентів. Під час дослідження використано такі методи: бібліосемантичний, соціологічний, медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Результати. Встановлено, що 66,9% опитаних зазначили, що рівень забезпечення ЗОЗ виробами медичного призначення не дозволяє забезпечити надання медичної допомоги пацієнтам в повному обсязі відповідно до наявних стандартів, а 14,3% респондентів вказали на те, що рівень забезпечення ЗОЗ виробами медичного призначення є критичним і негативно впливає на ефективність (результативність) надання медичної допомоги. При цьому із Класифікатором медичних виробів НК 024:2023 були ознайомлені 44,9% респондентів, а із комп’ютерною програмою «Система онлайн-доступу до класифікатора медичних виробів» – 16,7%. Пріоритетними механізмами забезпечення закладів охорони здоров’я виробами медичного призначення на сучасному етапі для респондентів є механізм державно-приватного партнерства (74,5%), гуманітарна допомога (66,9%), закупівля закладами охорони здоров’я за державний кошт (60,9%). Висновки. У ході проведеного дослідження встановлено недостатній рівень забезпеченості створених в ході формування спроможної мережі закладів охорони здоров’я виробами медичного призначення та низький рівень ознайомлення респондентів із нормативно-правовими актами із забезпечення закладів охорони здоров’я виробами.