ФАКТОРИ РИЗИКУ СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ У ЖІНОК - Šulcová, J.; Murgová, A. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Фактори ризику, характерні для жінок, такі як гіпертонія під час вагітності, передчасні пологи, гестаційний діабет і менопауза, є одними з унікальних аспектів здоров’я серцево-судинної системи у жінок. Мета: жінки дітородного віку вважалися захищеними, а серцево-судинні захворювання – характерними для чоловіків. У звіті Європейської стратегії здоров’я серця (EuroHeart) показано, що жінки рідше отримують ті ж профілактичні поради, що й чоловіки, і що жінки все ще недостатньо представлені в дослідженнях серцево-судинної системи. Фактори ризику важливі як для чоловіків, так і для жінок, але відрізняються тим, що їхній вплив був сильнішим у чоловіків і жінок. Особливо у жінок наявність діабету, гіпертонії та куріння пов’язані з вищим ризиком, ніж у чоловіків. Фактори ризику жіночої статі, пов’язані з гормональним і репродуктивним статусом, які впливають на ризик серцево-судинних захворювань у жінок. Ці фактори ризику пов’язані з гормональним статусом, вагітністю, деякими несерцевими захворюваннями, які частіше зустрічаються у жінок, та їх лікуванням. Висновки. Щоб покращити допомогу жінкам із серцево-судинними захворюваннями, необхідно усвідомлювати, що діагностика гострих коронарних синдромів може бути проблематичною у жінок через різницю в симптомах і прояві цих симптомів. Водночас необхідно розуміти важливість специфічних підходів у діагностиці, лікуванні та профілактиці ССЗ у жінок.