Механізми інтеграції отоларингологічної допомоги в діяльності сімейних лікарів - Кононов, О.Є. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Інтеграція визнана концептуальним підходом до забезпечення якості медичної допомоги в сучасних умовах.Мета дослідження: дослідити, які механізми інтеграції отоларингологічної допомоги впроваджено в діяльність лікаря загальної практики – сімейного лікаря (ЗП – СЛ). Об’єкт дослідження: механізми інтеграції отоларингологічної допомоги в діяльності лікаря ЗП – СЛ.Матеріали та методи. Предмет дослідження: координація дій у командах працівників закладу первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД), співпраця лікарів ЗП – СМ із лікарями-отоларингологами та зацікавленими представниками громади (соціальними працівниками, постачальниками медичних виробів, працівниками аптек, лікарями приватних медичних закладів); орієнтованість лікаря ЗП – СМ на пацієнта з хворобами вуха, горла, носа. Методи дослідження: соціологічний (за стандартизованою анкетою PSPIC, 2019), медико-статистичний, аналітичний, узагальнення результатів. Результати. Виявлено, що лікарі ЗП – СЛ активно використовують механізми пацієнт-орієнтованості (середні оцінки за шкалою Лайкерта – 3,95±0,47 – 4,27±0,53 бали) та скоординованої роботи з медичними працівниками в командах закладу ПМСД (середній бал – 3,94±0,22 – 4,01±0,74). Потребують удосконалення механізми координації під час профілактичних заходів, спостереження за пацієнтами з хронічними хворобами (середні оцінки відповідно 3,49±0,50 та 3,68±0,46 бали), стосунки між учасниками команд закладу ПМСД (3,58±0,55 бали), співпраця з лікарями-отоларингологами (середні оцінки – 2,62±0,48 – 2,94±0,46 бали) та зацікавленими представниками громади (середні оцінки – 3,58±0,49 та 3,76±0,42 бали).Висновки. Використання механізмів інтеграції потребує управлінських рішень керівників закладів первинної та спеціалізованої медичної допомоги зі збалансованого їх запровадження в діяльність закладів охорони здоров’я території госпітального округу.