Вплив верхової їзди на фізичний та психологічний стан здобувачів вищої школи - Бакіко, І.В.; Шевчук, Т.Я.; Апончук, Л.С.; Шварц, Л.О.; Захожий, В.В. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета роботи – виявити вплив верхової їзди на фізичний та психоемоційний стан здобувачів закладу вищої освіти. Матеріали та методи. У цьому дослідженні брали участь 10 здобувачів вищої освіти чоловічої статі віком від 18 до 20 років (19,2 ± 1,517), усі з Луцького національного технічного університету, Луцьк, Україна. Дослідження проводилося на території кінного клубу «Антарес» (с. Шепель, Волинська обл.). Експериментальна група складалася з 10 здобувачів освіти, головною особливістю якої була непричетність до будь-якого виду кінного спорту, всі молоді люди ще жодного разу не займалися верховою їздою, їх фізичний та психоемоційний стан залежить від перебігу процесу тренування та його результативності. У цьому науковому дослідженні було використано такі методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури; педагогічне спостереження; педагогічний експеримент; методи математичної статистики. Результати. За результатами вихідного тестування встановлено, що після заняття оздоровчою верховою їздою майже у 80 % вершників-новачків покращився психоемоційний та фізичний стан уже на першому занятті. Отримані результати свідчать про те, що верхова їзда позитивно впливає на здоров’я юнаків і її можна використовувати як спосіб відновлення людини як на фізичному, так і на психологічному рівні. Позитивний вплив верхової їзди зумовлений такими факторами: 1) позитивний емоційний ефект створюється вже за першої взаємодії з конем; 2) м’язи людини зігріваються теплом тіла коня та масажуються його потужними м’язовими рухами (під час оздоровчих сеансів використовуються спеціальні безвуздові сідла); 3) під час верхової їзди та іпотерапії задіюються всі групи м’язів вершника, що благотворно впливає на організм людини. Завдяки всім цим факторам відбувається загальне покращення стану організму, а також нормалізація судинного та м’язового тонусу, зміцнення дихальної та кровоносної систем, позитивний вплив на опорно-рухову систему, покращення координації та постави, краща рівновага. Ігри та вправи верхи, а також взаємодія з твариною стимулюють здатність і бажання слухати. Юний вершник отримує можливість опрацьовувати досвід і розвивати впевненість у собі. Безсумнівно, верхова їзда значно сприяє гармонійному та всебічному фізичному розвитку. Вона також позитивно впливає на самооцінку та впевненість у собі, покращує силу волі й концентрацію, соціальну взаємодію та допомагає юнакам формувати більш гармонійні стосунки з навколишнім світом. Ба більше, вона допомагає їм знаходити найкращі рішення особистих проблем. Проаналізувавши процес впливу верхової їзди на загальне самопочуття юнакам і врахувавши рекомендації провідних міжнародних тренерів та інструкторів з кінного спорту та іпотерапії, ми розробили щомісячний план тренувань для початківців за умови, що тренування відбуватимуться принаймні 2–3 рази на тиждень. Також важливо визнати, що кожна людина унікальна та має індивідуальні здібності. Одні навчаються швидше, інші – повільніше. Вершник не повинен переходити до наступного, більш інтенсивного тренування, якщо попереднє було освоєно лише помірно. Тому індивідуальний підхід до кожного вершника є важливим. Висновки. Упровадження індивідуалізованої методики покращення фізичного та психологічного благополуччя за допомогою верхової їзди, яка передбачала широкий спектр індивідуалізованих вправ, спрямованих на координацію, дало позитивні результати для здобувачів закладу вищої освіти. Верхова їзда позитивно впливає не лише на фізичну форму, а й на психоемоційне здоров’я молоді, що підтверджують результати нашого тестування САН (самопочуття, активність, настрій). Взаємодія з конем допомагає молоді відключитися від життєвих турбот, даючи їй змогу дистанціюватися від внутрішніх та міжособистісних конфліктів. У цій статті автори довели, що заняття верховою їздою сприяють не лише покращенню фізичного стану людини, а й перезарядженню її психоемоційного стану, поповненню життєвої енергії та ресурсів.