ПАНДЕМІЯ КОВІД-19, ЯК НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ТЕРИТОРІАЛЬНОГО РІВНЯ - Білак-Лук’янчук, В.Й.; Данко, М.Й. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: дослідити визначення пандемії КОВІД-19 на рівні територіальної громади, як надзвичайної ситуації громадського здоров’я. Матеріали та методи. Методи: бібліосемантичний, соціологічних досліджень, статистичний, структурно-логічного аналізу. Матеріали: дані галузевої статистичної звітності, результати соціологічного дослідження яким охоплено 127 жителів Закарпатської області, 59 медичних працівників первинної медичної допомоги та 68 керівників і депутатів територіальних громад. Результати. В ході адміністративно-територіальної реформи в Закарпатській області сформовано 64 територіальних громад. Встановлено високий рівень ураженості населення Закарпатської області на КОВІД-19. До проведення карантинних профілактичних заходів керівники територіальних громад та медичні працівники первинної ланки явились не готовими, а для більшості населення пандемія КОВІД-19 стала особистою проблемою. Висновки. В ході дослідження встановлено, що пандемія КОВІД-19 виявилася надзвичайною ситуацією громадського здоров’я на рівні територіальної громади.