Тенденції травматизму серед дорослого населення України та Львівської області за період 2015–2024 років - Касперський, А.О.; Зуб, В.І.; Кучерова, А.К.; Тімченко, Н.Ф. (Україна. Здоров’я нації, 2026)
Метою статті є динамічний аналіз госпіталізованих показників травматизму серед дорослого населення в Україні й у Львівській області. Матеріали та методи. Для оцінки й аналізу показників травматизму проведено ретроспективний аналіз госпіталізованих випадків травматизму за період 2015–2024 років. Виокремлені абсолютні дані піддалися статистичній обробці із застосуванням методів структурно-логічного аналізу й обрахунку показників динамічного ряду. Результати. Дослідженням установлено, що за аналізований період (2015–2024 роки) число госпіталізованих пацієнтів з переломами кісток черепа, хребта, кісток тулуба, переломами в декількох ділянках тіла мало тенденцію до зростання з 2021 по 2024 роки як в Україні (+18,25% та +19,55% у 2023 та 2024 роках відповідно), так і у Львівській області (+13,10% у 2022 році). Число внутрішньочерепних травм (S06) в Україні за показниками темпу приросту у 2022 році зросло на +68,43%, а у Львівській області у 2022 та 2024 роках – на +11,07% та +13,86% відповідно. Цей факт можна пояснити впливом повномасштабного вторгнення рф в Україну. Кількість травм інших внутрішніх органів, грудної, черевної порожнини й таза (S26, S27, S36, S37) мали тенденцію до зниження як в Україні з 2015 по 2024 роки, за винятком 2022 року (+72,50%), так і у Львівській області з 2016 по 2024 роки. Висновки. Війна й умови сьогодення в Україні аргументують потребу в адаптації, підсиленні, оптимізації й удосконаленні травматологічної допомоги як на загальнодержавному, так і на регіональних рівнях із залученням міжнародних фахівців, застосуванням принципів міждисциплінарної взаємодії, засад телемедицини та вдосконалення догоспітального рівня медичної травматологічної допомоги.