ХАРАКТЕРИСТИКА ІННОВАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ МЕДИКО-СОЦІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ ДІТЯМ ДО 5 РОКІВ ЖИТТЯ В УКРАЇНІ - Слабкий, Г.О.; Дудник, С.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета. Надати характеристику інноваційної системи медико-соціальної допомоги дітям до 5 років життя в Україні та її основних структурних елементів, обгрунтованої та розробленою з метою збереження здоров’я дитячого населення та сприяння зниженню смертності дітей віком до 5 років життя. Матеріали та методи. При виконанні роботи використано наступні методи дослідження: системний підхід, системний аналіз, метод організаційного проектування, концептуальне і описове моделювання. Об’єктом дослідження виступила система медико-соціальної допомоги дітям до 5 років життя. Результати. Представлено розроблену інноваційну систему медико-соціальної допомоги дітям до 5 років життя в Україні, яка має 5 рівнів (владний, галузевий, міжсекторальний, локальний/громада, сімейний), низку інноваційних структурно-організаційних елементів. Центральним елементом системи виступає дитина віком до 5 років життя та її родина, що визначає пацієнтоорієнтованість та пацієнтоцентричність системи, стратегічним напрямом системи є збереження здоров’я та життя дітей на сучасному етапі розвитку суспільства та реформування галузі ОЗ, тактичним – запровадження інноваційних багаторівневих структурно-організаційних технологій в межах галузі охорони здоров’я із забезпеченням міжсекторальних інтеграційних підходів з державними та недержавними секторами (структурами, інституціями). Висновки. Інноваційна система медико-соціальної допомоги дітям до 5 років життя в Україні розроблено на підставі отриманих даних щодо встановлених причин відмінностей у показниках смертності та захворюваності дітей, потенційних ризиків закладених у структурно-функціональній організації медичної допомоги дитячому населенню в країні, міжнародних рекомендаційних документів, та включає 5 рівнів, а також низку частково впроваджених інноваційних структурно-організаційних елементів. Імплементація системи на національному, регіональному та локальному рівнях сприятиме збереження здоров’я та життя дітей на сучасному етапі розвитку суспільства та реформування галузі охорони здоров’я, та дозволить підвищити медичну, соціальну та економічну ефективність існуючої системи охорони здоров’я в цілому.