ПОРІВНЯННЯ СИСТЕМИ СКРИНІНГУ І РАННЬОЇ ДІАГНОСТИКИ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ЗАЛІЗОДЕФІЦИТУ У ПІДЛІТКІВ - Матюха, Л.Ф.; Періг, Ю.С. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: порівняння ранньої діагностики і скринінгу, визначення більш доцільної програми для визначення залізодефіциту. Методи: бібліографічний, аналіз, синтез. Результати і висновки: для повноцінної оцінки стану підліткового населення щодо залізодефіциту є більш доцільним проведення скринінгу в порівнянні з ранньою діагностикою. Маршрут скринінгу залізодефіциту в Україні повинен включати найдоступніший метод – анкетування, а потім визначення феритину крові як маркеру залізодефіциту. Для оптимізації часу прийому анкетування повинне проводитись в попередньому режимі перед записом на прийом до сімейного лікаря.