ВПЛИВ АКВААЕРОБІКИ НА СТАН ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ У ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ, ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ БРОНХІТ В СТАДІЇ РЕМІСІЇ - Сабадош, М.В.; Дуткевич-Іванська, Ю.В.; Русин, Л.П. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: оцінити вплив аквааеробіки на функціональний стан системи дихання та толерантності до фізичних навантажень, у дітей молодшого шкільного віку, хворих на хронічний бронхіт в стадії ремісії. Об’єкт і методи. У ході аналізу історій хвороб нами були використані дані дітей (n = 109), що були скеровані та поступали на санаторно-курортне лікування до санаторію «Малятко» (м. Ужгород), з діагнозом «хронічний бронхіт». Застосування спірографічного методу дослідження дозволило отримати дані про об’ємні показники, що відображають функціональні можливості системи дихання. Результати. Спірографічне дослідження обмежувалося одним тестом для діагностики типу і ступеня вентиляційних порушень: проведенням тесту життєвої ємності легень (ЖЄЛ). Дані, представлені в статті, відображають стан системи дихання дітей з ХБ до і після занять з аквааеробіки. Достовірні відмінності між показниками до і після занять встановлені по ЖЄЛ (р<0,01), Евд (р<0,01) і РОвид (р<0,01). Заняття з аквааеробіки позитивно вплинули на функцію зовнішнього дихання, що підтверджується достовірним збільшенням життєвої ємності легень, і відповідно її складових, у всіх показниках (р<0,001). Висновки. Отримані результати аналізу динаміки досліджуваних показників підтверджують, що у дітей з хронічним бронхітом в стадії ремісії, корті займалися аквааеробікою відбулися позитивні зміни основних об’ємних показників спірографії.