РОЗРАХУНОК ПОТРЕБИ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ДОРОСЛОГО НАСЕЛЕННЯ З МЕНТАЛЬНИМИ ПОРУШЕННЯМИ В СОЦІАЛЬНО-РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ ПОСЛУГАХ - Костроба, В.І.; Миронюк, В.І. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: визначити оціночну потребу дорослого населення з ментальними розладами в соціально-реабілітаційних послугах в Закарпатській області. Матеріали та методи. При виконанні дослідження використано наступні методи дослідження: статистичний, бібліосемантичний, структурно-логічного аналізу, системного підходу. Матеріалами дослідження слугували дані наукової літератури та галузевої статистичної звітності. Результати та їх обговорення. Оціночна потреба дорослого населення Закарпатської області з ментальними порушеннями в соціально-реабілітаційних послугах залежить від рівня ресурсів галузі. В умовах обмежених ресурсів, слід забезпечити принаймні мінімальну потребу, що складає 10864 послуги. В умовах достатніх ресурсів буде можливість забезпечити оптимальну потребу, що складає 39981 послугу. У разі можливісті планувати ресурси виходячи з клінічної ситуації, раціональна потреба у послугах становитиме 85935 послуг. Висновки. Розраховані потреби дорослого населення Закарпатської області з ментальними порушеннями в соціально-реабілітаційних послугах. Дані розрахунки підлягають використанню при створені в області системи відновного лікування.