ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ФІЗКУЛЬТУРНО-СПОРТИВНИХ КАДРІВ - Пишка, О.П.; Сущенко, І.В.; Жоффчак, Є.С. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: розкрити сутність, особливості та дослідити основні фактори впливу на процес формування фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової професійної компетентності фізкультурно-спортивних кадрів. Об’єкт і методи дослідження. Об’єктом дослідження стали професійні компетенції фізкультурно-спортивних кадрів у вищих навчальних закладах. Основними методами дослідження були бібліосемантичний та метод контент-аналізунормативно правових документів України у сфері підготовки фізкультурно-спортивних кадрів. Результати дослідження та їх обговорення. Досліджено стан наукового обгрунтування процесу формування професійної компетентності фізкультурно-спортивних кадрів, розглянуто основні факторів впливу, мотивації та функцій, що впливають на формування фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової компетентності. Розкрито специфіку форм, які визначають сучасний зміст фізичного виховання у ВНЗ та забезпечують його у професійній діяльності. Встановлено тенденції розвитку системи освіти, та виявлено фактори, що впливають на рівень підготовки спортивних менеджерів та їх професійну компетентність. Висновки. Визначальними напрямками формування професійних комптентностей спортивних кадрів є: загальна спрямованість діяльності закладу вищої освіти на формування професійної компетентності спортивних менеджерів відповідно до ринкової економічної ситуації; необхідності урахування усталених традицій у справі залучення населення до занять фізичною культурою і спортом.