ДОЦІЛЬНІСТЬ КОМПЛЕКСНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ АТИПОВИХ НЕЙРОЛЕПТИКІВ У ЛІКУВАННІ ХВОРИХ НА ШИЗОФРЕНІЮ З АПАТО-АБУЛІЧНИМ ДЕФЕКТОМ - Іваць, А.Р.; Романів, О.П.; Надь, Б.Я. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи: проаналізувати проблему розвитку дефіцитарної симптоматики та погіршення соціального функціонування хворих на шизофренію при вживанні типових нейролептиків. Матеріали та методи. Проведено огляд публікацій присвячених ефективності атипових нейролептиків у лікуванні шизофренії та їх впливу на негативні симптоми цього захворювання. Результати. Дофамін – нейромедіатор, біологічно активна хімічна речовина, яка в мозку людини передає емоційну реакцію і дозволяє відчувати задоволення і не відчувати біль, також нейромедіатор, відповідальний за рух, тому виробляється у певних клітинах мозку, що контролюють м’язову активність. Згідно з дофаміновою теорією виникнення шизофренії, симптоми виникають внаслідок порушення рівня дофаміну в структурах мозку.