НЕЗБУТНИЦЯ ДРІБНОЦВІТА – ПЕРСПЕКТИВНА СИРОВИНА З ПРОТИБАКТЕРІАЛЬНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ
DOI:
https://doi.org/10.32782/1998-6475.2025.58.12Ключові слова:
Galinsoga parviflora Cav., водний і водно-етанольні екстракти, антибактерійна активністьАнотація
Galinsoga parviflora Cav. (Родина айстрових) сегетально-рудеральний вид, інтродукований з Перу і поширений по всій території України, Європейського та інших континентів. У нашій країні це небезпечний інвазивний вид, який засмічує посіви та природні біоми. Водночас G. parviflora є їстівною рослиною, яку використовують в народній медицині деяких країн, і є результати наукових досліджень, якими підтверджують ефективність її використання як лікарської рослинної сировини з протизапальними, ранозагоювальними, гіпотензивними, кровоспинними, цитотоксичними властивостями та ін. Оскільки вид є морфологічно мінливим, виникає необхідність вивчення його хімічного складу та властивостей перш ніж використовувати, зокрема як лікарської рослинної сировини або з іншою метою. Фітохімічне дослідження водного та водно-етанольного екстрактів надземної частини (трави) G. parviflora Cav. (Asteraceae) дало змогу ідентифікувати вміст кількох груп біологічно активних сполук. Більшість з них – поліфеноли, флавоноїди, каротиноїди – мають високу антиоксидантну активність, а відтак, можуть зумовлювати антибактерійну дію. Метою дослідження було визначити вміст поліфенольних сполук, флавоноїдів, каротиноїдів, а також дослідити антибактеріальну активність водного та водно-етанольного екстрактів надземної частини (трави) G. parviflora. В екстрактах трави G. parviflora, зібраної в околицях м. Львів, визначено вміст поліфенолів, що становить 4,38–7,71 мг · г−1 сухої маси в перерахунку на галову кислоту, вміст флавоноїдів – 3,56–7,27 мг · г−1 сухої маси в перерахунку на кверцетин, каротиноїдів – 10,95 ± 0,5 мкг · г−1 сухої маси. Дослідження антибактеріальної активності етанольних та водно-етанольних екстрактів трави G. parviflora проти тест-культур Escherichia coli та Bacillus brevis, проведені за допомогою методу лунок, дозволили встановити, що екстракт виготовлений з 20 % водним етанолом найсильніше пригнічує ріст досліджуваних культур. Було встановлено сильні статистично значущі зв’язки між зонами інгібування E. coli та флавоноїдами – p < 0,001.
Посилання
BAZYLKO, A., BORZYM, J., PARZONKO, A. (2015) Determination of in vitro antioxidant and UV-protecting activity of aqueous and ethanolic extracts from Galinsoga parviflora and Galinsoga quadriradiata herb. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, 149, 189–195. DOI: 10.1016/j.jphotobiol.2015.06.010
BERTHE, T., RATAJCZAK, M., CLERMONT, O., DENAMUR, E., PETIT, F. (2013) Evidence for coexistence of distinct Escherichia coli populations in various aquatic environments and their survival in estuary water. Applied and Environmental Microbiology, 79, 4684–4693. DOI: 10.1128/AEM.00698-13
BHARATHI, D. R., BHAT, W. H., MANI, R. K., AHMED, S. S., DINESAN, A., PAVITHRAN, A., GEORGE, D. M. (2021) Ethnobotanical and Pharmacological Profile of Galinsoga Parviflora. International Journal of Health Care and Biological Sciences, 2 (4), 63–69. DOI: 10.46795/ijhcbs.v2i4.243
CAPPELLI, G., MARIANI, F. (2021) A Systematic Review on the Antimicrobial Properties of Mediterranean Wild Edible Plants: We Still Know Too Little about Them, but What We Do Know Makes Persistent Investigation Worthwhile. Foods, 10 (9), 2217. DOI: 10.3390/ foods10092217
CLEMENTS, A., YOUNG, J. C., CONSTANTINOU, N., FRANKEL, G. (2012) Infection strategies of enteric pathogenic Escherichia coli. Gut Microbes, 3 (2), 71–87. DOI: 10.4161/gmic.19182
CLERMONT, O., CHRISTENSON, J. K., DENAMUR, E., GORDON, D. M. (2013) The Clermont Escherichia coli phylo-typing method revisited: improvement of specificity and detection of new phylo-groups. Environmental Microbiology Reports, 5, 58–65. DOI: 10.1111/1758-2229.12019.
DAMALAS, C., ESPINOSA-GARCÍA, F. J., VER- LOOVE, F. (2008) Distribution, biology, and agricultural importance of Galinsoga parviflora (Asteraceae). Weed Biology and Management, 8, 147–153. DOI: 10.1111/j.1445-6664.2008.00290.x
GOVINDARAJAN, M., VASEEHARAN, B., AL HARB I, N.S., KADAIKUNNAN, S., KHA LED, J. M., AL-ANBR, M. N., ALYAHYA, S. A., MAGGI, F., BENELLI, G. (2018) High efficacy of (Z)-γ-bisabolene from the essential oil of Galinsoga parviflora (Asteraceae) as larvicide and oviposition deterrent against six mosquito vectors. Environmental Science and Pollution Research, 25 (11), 10555–10566. DOI: 10.1007/s11356-018-1203-3
JANG, J., HUR, H. G., SADOWSKY, M. J., BYAP- PA NAHALLI, M. N., YAN, T., ISHII, S. (2017) Environmental Escherichia coli: ecology and public health implications-a review. Journal of Applied Microbiology. 123 (3), 570–581. DOI: 10.1111/jam.13468
KAPER, J., NATARO, J., MOBLEY, H. (2004) Pathogenic Escherichia coli. Nature Reviews Microbiology, 2, 123–140. DOI: 10.1038/nrmicro818
KATIYAR, S., SAXENA, A., SINGH, M., DARUNDE, D. (2020) In-vitro anti-arthritic and anti-platelet activity of Galinsoga parviflora Linn. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 9 (1), 2197–2199.
KEYVANI-GHAMSARI, S., RAHIMI, M., KHOR- SANDI, K. (2023) An update on the potential mechanism of gallic acid as an antibacterial and anticancer agent. Food Science & Nutrition, 11 (10), 5856–5872. DOI: 10.1002/fsn3.3615.
MINOGUE, T. D., DALIGAULT, H. A., DAVEN PORT, K. W., BISHOP-LILLY, K. A., BROOMALL, S. M., BRUCE, D. C., CHAIN, P. S., CHERTKOV, O., COYNE, S. R., FREITAS, T., FREY, K. G., GIBBONS, H. S., JAISSLE, J., REDDEN, C. L., ROSENZWEIG, C. N., XU, Y., JOHNSON, S. L. (2014) Complete Genome Assembly of Escherichia coli ATCC 25922, a Serotype O6 Reference Strain. Genome Announcements, 2(5), e00969–14. DOI: 10.1128/genomeA.00969-14
MOSTAFA, I., EL-AZIZ, E.A., HAFEZ, S., EL-SHAZLY, A. (2013) Chemical constituents and biological activities of Galinsoga parviflora cav. (Asteraceae) from Egypt. Zeitschrift fur Naturforschung – Section b Journal of Chemical Science, 68, 285–292. DOI: 10.1515/znc-2013-7-805
MUELLER, M., TAINTER, C. R. (2025) Escherichia coli Infection. [Updated 2023 Jul 13]. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564298/
NATIVIDAL, I. R., RAFAEL, R. R. (2014) Carotenoid analyses and antibacterial assay of Annato (Bixa orellana L.), carrot (Daucus carota L.), corn (Zea mays L.) and tomato (Solanum lycopersicum L.) extracts. Research Journal of Recent Sciences, 3 (3), 40–45.
PARMAR, P., SIVAPRAGASAM, M., CORRALES- MEDINA, V. A (2020) Case of Brevibacillus brevis Meningitis and Bacteremia. Case Reports in Infectious Diseases, 2020, 5931235. DOI: 10.1155/2020/5931235
PARVEZ, N., CORNELIUS, L. K., FADER, R. (2009) Brevibacillus brevis peritonitis. The American Journal of the Medical Sciences, 337 (4), 297–9. DOI: 10.1097/ maj.0b013e3181891626
PINO, J. A., GAVIRIA, M., QUEVEDO-VEGA, J., GARCÍA-LESMES, L., QUIJANO-CELIS, C. E. (2010) Essential oil of Galinsoga parviflora leaves from Colombia. Natural Product Communications, 5(11), 1831–2.
SHABANI, S., RABIEI, Z., AMINI-KHOEI, H. (2020) Exploring the multifaceted neuroprotective actions of gallic acid: a review. International Journal of Food Properties, 23 (1), 736–752. DOI: 10.1080/10942912.2020.1753769
SHABASY, E. (2019) Vegetative anatomy of Galinsoga parviflora cav. (A newly recorded genera in Jazan region, KSA). Journal of Agriculture & Life Sciences, 6(2), 6. DOI: 10.30845/jals.v6n2a6
SONI, M. G., CARABIN, I. G., BURDOCK, G. A. (2005) Safety assessment of esters of p-hydroxybenzoic acid (parabens). Food and Chemical Toxicology, 43(7), 985–1015. DOI: 10.1016/j.fct.2005.01.020
STUDZIŃSKA-SROKA, E., DUDEK-MAKUCH, M., CHANAJ-KACZMAREK, J., CZEPULIS, N., KORY- BALS KA, K., RUTKOWSKI, R., ŁUCZAK, J., GRABOWSKA, K., BYLKA, W., WITOWSKI, J. (2018) Anti-inflammatory Activity and Phytochemical Profile of Galinsoga Parviflora Cav. Molecules, 23(9), 2133. DOI: 10.3390/molecules23092133
TENAILLON, O., BARRICK, J. E., RIBECK, N., DEATHERAGE, D. E., BLANCHARD, J. L., DASGUPTA, A., WU, G. C., WIELGOSS, S. (2016) Tempo and mode of genome evolution in a 50,000-generation experiment. Nature, 536, 165–170. DOI: 10.1038/nature18959
TENAILLON, O., SKURNIK, D., PICARD, B., DENAMUR, E. (2010) The population genetics of commensal Escherichia coli. Nature reviews. Microbiology, 8, 207–217. DOI: 10.1038/nrmicro2298
WENBO, Y., QIANG, B., XIAOPING, Q., HUI, Y., ZEXUAN, Z., XIAOCUN, B., MEHBOOB, H., CHUN, X., LINGYUN, Z. (2023) Brevibacillus brevis HNCS-1: a biocontrol bacterium against tea plant diseases. Microbe and Virus Interactions with Plants, 14. DOI: 10.3389/fmicb.2023.1198747
WIRTH, T., FALUSH, D., LAN, R., COLLES, F., MENSA, P., WIELER, L. H., KARCH, H., REEVES, P. R., MAIDEN, M. C., OCHMAN, H., ACHTMAN, M. (2006) Sex and virulence in Escherichia coli: an evolutionary perspective. Molecular Microbiology, 60 (5), 1136–51. DOI: 10.1111/j.1365-2958.2006.05172.x
YANG, X., YOUSEF, A. E. (2018) Antimicrobial peptides produced by Brevibacillus spp.: structure, classification and bioactivity: a mini review. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 34 (57), 1–10. DOI: 10.1007/s11274-018-2437-4
YAVORSKA, H. V., VOROBETS, N. M., YAVORSKA, N. Y., FAFULA, R. V. (2023) Screening of anticandidal activity of Vaccinium corymbosum shoоts’ extracts and content of polyphenolic compounds during seasonal variation. Studia Biologica, 17(1), 3–18. DOI: 10.30970/sbi.1701.699
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.




