Сучасні тенденції харчування студентської молоді та методи заохочення до здорового харчування

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2077-6594/2024.2/06

Ключові слова:

здорове харчування, студенти, принципи поведінкової економіки, профілактика

Анотація

Мета: Висвітлити ефект від заохочення студентської молоді до здорового харчування, оснований на використанні методів поведінкової економіки, зокрема, контексту та подачі інформації. Матеріали та методи: Структура дослідження включала: висвітлення основних проблем здорового харчування студентської молоді та застосування методів поведінкової економіки, які були розроблені на основі нашого дослідження (метод соціального експерименту) з подальшою статистичною обробкою отриманих даних. Результати: Визначено відсоток продажу студентам страв та напоїв із зеленим, жовтим та червоним маркуванням у кафетеріях та їдальнях Сумського державного університету на початковому етапі та після впровадження поведінкових методів. Найсуттєвіші зміни відбулися упродажах страв з червоним маркуванням: він зменшився на 20,0%; паралельно значно зросли продажі страв із зеленим маркуванням – з 28,0% (до експерименту) до 38,0% (після зміни місця розташування порівняно з іншими стравами та використання візуальних підказок) та страв з жовтим маркуванням: показник продажів збільшився на 10,0%. Використання поведінкових методів також вплинуло на вибір напоїв, але несуттєво. Індекс продажів «зелених» напоїв під час експерименту збільшився на 4,0%, «жовтих» – на 3,0%. Висновки: Прості поведінкові методи, такі як зміна параметрів за замовчуванням (зміна місця розташування/викладки), поширення простої та змістовної інформації про харчування, а також маркування, можуть змінити вибір раціону харчування людей, зміщуючи його у бік більш здорового, що, у свою чергу, призведе до значного зменшення поширеності серцево-судинних захворювань, ожиріння та інших захворювань.

Посилання

Центр громадського здоров’я МОЗ України. 12 кроків до здорового життя [Інтернет]. Державна установа «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України»; 2024 Січ. 08[цитовано 2024 Бер. 22]. Доступно на: https://phc.org.ua/news/12-krokiv-do-zdorovogo-zhittya

Центр громадського здоров’я МОЗ України. Чому виникають хвороби серця: основні причини та профілактика [Інтернет]. Державна установа «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України»; 2023 Лип. 14[цитовано 2024 Бер. 22].Доступнона:https://phc.org.ua/news/chomu-vinikayut-khvorobi-sercya-osnovni-prichini-ta-profilaktika

Suls J, Mogavero JN, Falzon L, Pescatello LS, Hennessy EA, Davidson KW. Healthbehaviourchangeincardiovasculardiseasepreventionandmanagement: meta-reviewofbehaviourchangetechniquestoaffectself-regulation. HealthPsycholRev [Internet]. 2020Mar [cited 2024 Mar 22];14(1):43-65. doi: 10.1080/17437199.2019.1691622

Rudenko LA, Smiianov VA, Smiianova OI. Basicprinciplesofbehavioraleconomicsandprospectsfortheirapplicationinthepublichealthsystem. WiadomosciLekarskie [Internet]. 2020 Sep[cited 2024 Mar 22];73(9):2026-30. doi: 10.36740/WLek202009225

Thaler RH, Sunstein CR. Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, andHappiness. Yale University Press; 2008. 201p.

Matjasko JL, Cawley JH, Baker-Goering MM, Yokum DV. Applying Behavioral Economics toPublic Health Policy: Illustrative Examples and Promising Directions. Am J Prev Med [Internet].2016May [cited 2024 Mar 22];50(5):13-9. doi: 10.1016/j.amepre. 2016.02.007

Kelly MP, Barker M. Why is changing health-related behaviour so difficult? PublicHealth [Internet]. 2016Jul [cited 2024 Mar 22];136:109-16.doi: 10.1016/j.puhe.2016.03.030

Rudenko LA, Smiianov VA, Smiianova OI. Basic principles of behavioral economicsand prospects for their application in the public health system. WiadomosciLekarskie. 2020;73(9):2026-30.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-20

Номер

Розділ

Громадське здоров’я