РОЛЬ КАВИ У ПІДВИЩЕННІ ФІЗИЧНОЇ ПРОДУКТИВНОСТІ: НАУКОВИЙ АНАЛІЗ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/ped-uzhnu/2024-7-2

Ключові слова:

кава, кофеїн, фізична продуктивність, відновлення, аеробна витривалість, м’язова сила

Анотація

Кава є одним із найпоширеніших напоїв у світі та широко використовується з різними цілями, включаючи підвищення фізичної продуктивності. Основним компонентом кави є кофеїн, який відомий своїми ергогенними властивостями, тобто здатністю покращувати фізичну витривалість і ефективність під час фізичних навантажень. Однак кавовий напій містить також інші біоактивні компоненти, зокрема хлорогенові кислоти, поліфеноли, антиоксиданти, які можуть також впливати на фізіологічні процеси в організмі людини, включаючи метаболізм, відновлення після фізичних навантажень та енергетичні процеси. У даній статті здійснено огляд наукових досліджень, що вивчають вплив кави на аеробну та анаеробну витривалість, м’язову силу,швидкість відновлення після тренувань та інші аспекти фізичної продуктивності. Розглянуто питання ефективності кави як складової спортивного харчування для покращення показників витривалості, швидкості відновлення та загальної фізичної підготовленості спортсменів. Зокрема, акцентується увага на позитивному впливі кави на окислення жирів, збереження м’язового глікогену та зниження рівня втоми під час інтенсивних тренувань або змагань. Аналіз літератури також підкреслює важливість клінічних досліджень для визначення оптимальних доз та режимів споживання кави, що дозволить максимально використовувати її потенціал як ергогенної добавки. Крім того, розглянуто взаємодію кави з іншими ергогенними добавками та її можливий вплив на нейрофізіологічні показники, такі як концентрація, реакція та психофізіологічний стан спортсменів під час виконання вправ. Окрему увагу приділено індивідуальним факторам, таким як генетична схильність,звикання до кофеїну, стать та рівень фізичної підготовленості, які можуть суттєво впливати на ефективність кави як засобу підвищення спортивних результатів. Результати досліджень свідчать про необхідність проведення подальших експериментів для виявлення конкретних механізмів дії кави, що дозволить створити рекомендації щодо її застосування в спортивному харчуванні та для поліпшення фізичної продуктивності людей,що займаються фізичними вправами.

Посилання

Costill D. L., Dalsky G. P., Fink W. J. Effects of caffeine ingestion on metabolism and exercise performance. Medicine and Science in Sports, 1978, 10(3), 155–158.

Graham T. E. Caffeine and exercise: Metabolism, endurance and performance. Sports Medicine, 2001, 31(11), 785–807.

Contreras-Barraza N., Del Coso J., Salinero, J. J. Relationship between coffee consumption and sports performance. Nutrients, 2020, 12(8), 2346.

Rivers W. H. R., Webber H. N. The influence of caffeine on muscular work. The Journal of Physiology, 1907, 36(1), 33–47.

Loureiro L. M. R., Reis C. E. G., da Costa, T. H. M., da Silva, R. P. Coffee increases post-exercise muscle glycogen recovery in endurance athletes: A randomized clinical trial. Nutrients, 2021, 13(10), 3335. https://doi.org/10.3390/nu13103335

Liu J., Sui X., Lavie C. J., Hebert J. R., Earnest, C. P., Zhang, J., Blair, S. N. Association of coffee consumption with all-cause and cardiovascular disease mortality. Mayo Clinic proceedings, 2013, 88(10), 1066–1074. https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2013.06.020

Watson J., Haskell-Ramsay C., Deary, M. Caffeine tolerance and its effect on exercise performance. Sports Science Review, 2019, 28(1–2), 23–34.

Richardson D., Clarke N. Influence of caffeine and coffee on resistance training. Journal of Strength and Conditioning Research. 2016

Saimaiti A., Zhou D. D., Li J., Xiong R. G., Gan R. Y., Huang S. Y., Li H. B. Dietary sources, health benefits, and risks of caffeine. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2022, 63(29), 9648–9666. https://doi.org/10.1080/10408398.2022.2074362

Grgic J., et al. The ergogenic effects of caffeine on muscle performance: An umbrella review. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2019

Kawakami R., Tanisawa K., Ito, T., et al. Coffee consumption and skeletal muscle mass: WASEDA’S health study. British Journal of Nutrition, 2022,130(1), 127–136. https://doi.org/10.1017/S0007114522001747

Iwasaka C., Yamada Y., Nishida Y., et al. Association between habitual coffee consumption and skeletal muscle mass in middle-aged and older Japanese people. Geriatrics & Gerontology International, 2021, 21(10), 950–958. https://doi.org/10.1111/ggi.14244

U.S. Department of Agriculture. Agriculatural research service. food data central: beverages, coffee, brewed, breakfast blend. [cited 2022 October 6]. Available from: https://fdc.nal.usda.gov/food-details/171881/nutrients

Ruffner K, DiFiore B, Smith B, et al. The effects of instant coffee on the myotatic reflex during bench pressing: a gender comparison. Faseb J. 2018; 31(S1): 317.4.

Slack G, White J, Feucht A, et al. Via instant coffee enhances the stretch reflex during bench pressing. Faseb J. 2016; 30(1): 898–1.

Smith B, Feucht A, Slack G, et al. Coffee but not anticipation of coffee alters the outcome of explosive bench pressing. Faseb J. 2016; 30(10): 898–10.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-03-26

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 ЗДОРОВ'ЯЗБЕРІГАЮЧІ ТЕХНОЛОГІЇ