Визначення потенційних джерел впливу на формування здорових харчових моделей поведінки студентської молоді в сучасних умовах навчання
DOI:
https://doi.org/10.32782/2077-6594/2024.2/02Ключові слова:
здорові моделі харчування, мотивація, студентська молодьАнотація
Мета: визначити основні потенційні джерела впливу на здобувачів освіти для формування мотивації застосування здорових харчових моделей поведінки студентської молоді в сучасних умовах набуття вищої освіти. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження виступили опубліковані результати робіт вчених та результати наших попередніх досліджень. На різних етапах використано бібліосемантичний метод, метод структурно-логічного аналізу та описового моделювання. Результати. Визначено потенційні джерела впливу на представників цільової групи дослідження (студентська молодь) у забезпеченні реалізації ключових аспектів мотивації студентської молоді до формування власного здорового режиму харчування в процесі здобуття освіти в закладі вищої освіти. На різних етапах формування мотивації як основними джерелами впливу було визначено і обґрунтовано: керівництво закладів освіти, представників однолітків, формальні та неформальні лідери студентського колективу, науково-педагогічні працівники та академнаставники груп студентів. Висновки. Запропонований перелік потенційних джерел впливу на здобувачів освіти для формування мотивації застосування здорових харчових моделей поведінки не є сталим і вичерпним. В кожних конкретних умовах значення та питома вага впливу кожного із джерел може змінюватися, але їх комплексне застосування на усіх етапах є важливим для досягнення мети: створення умов в закладі вищої освіти, коли здобувачі освіти можуть і хочуть практикувати здорове харчування.
Посилання
Долгова НО. Модернізація фізичного виховання та спорту в університетській освіті Польщі та України: компаративний аналіз: монографія. Суми: Сумський державний університет, 2017:238 .
Башавець НА. Теоретико-методичні засади формування культури здоров’язбереження як світоглядної орієнтації студентів вищих економічних навчальних закладів: дис. доктора пед. наук: 13.00.04: Теорія і методика професійної освіти. Одеса: Південноукр. нац. пед. ун-т ім. К.Д. Ушинського, 2012: 555.
Абсалямова ЛМ. Психологічні основи готовності до змін в харчовій поведінці. Психологічний часопис. 2018; 4(7), 108–120.
Воропаєва ВГ. Теоретико-методологічні засади розвитку ціннісних орієнтацій сучасної молоді в умовах трансформації сучасного суспільства. Гуманітарний вісник ЗДІА. 2013; 55: 257–267.
Мазур Т, Димань Т, Богатко Н. та ін. Зміни харчової поведінки людини під час війни та стратегія подолання нутрієнтних дефіцитів. Європейські виміри сталого розвитку: збірник наукових статей за матеріалами ІV Міжнародної науково-практичної конференції. НУХТ, 20-21 жовтня 2022 р. К., 2022: 36–45.
Лепканич АО, Миронюк ІС. Зміни режимів харчування студентської молоді в залежності від форм організації освітнього процесу. Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України. 2022; 3 (93): 4–7.
Бобрицька ВІ. Формування здоров’я молоді: актуалізація світового ретродосвіду в умовах сучасної університетської освіти: монографія. Полтава: ОП Рибалка Д. Л., 2010: 200.
Лінніков СВ, Миронюк ІС. Сучасна система санітарної освіти в Україні як складова програм у сфері громадського здоров’я. Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України. 2023;3 (97):5–12.
Лепканич АО., Миронюк ІС. Особливості та структура залученості до мережі Інтернет студентської молоді різних курсів навчання в умовах карантинних обмежень. Україна. Здоров'я нації. 2022; 2 (68): 12–16.
Myronyuk I, Lepkanich A. Key aspects of university students motivation in formation of healthy eating habits. Zborník z X. Medzinárodnej vedeckej konferencie, Aktuálne trendy a výzvy, problémy a dilemy v profesijnej praxi pracovníkov pomáhajúcich profesií, Michalovce; 10 november 2023. Warszawa 2024: 138–143.