FEATURES OF RATIONAL NUTRITION OF PATIENTS WITH FUNCTIONAL DISORDERS OF THE DIGESTIVE CANAL
DOI:
https://doi.org/10.24144/2077-6594.2.2020.201473Keywords:
functional disorders of the digestive canal, rational nutritionAbstract
In recent years, the problem of functional diseases of the gastrointestinal duct has become especially topical because of the high prevalence of this pathology in the world and in Ukraine particular.
The purpose of this work was to highlight some of the nutritional considerations of patients with functional dyspepsia. It was shown the data of the prevalence of functional diseases of the gastrointestinal canal. Possible links of pathogenesis of such pathology are considered. Particular attention is given to the main foods in patients with functional dyspepsia and their effects on the digestive system. Recommended products are presented and those that need to be restricted in functional diseases of the digestive system. Prohibited products in functional dyspepsia are discussed. Simple natural ways of eliminating symptoms of functional dyspepsia are considered. The golden rules of diet therapy for functional dyspepsia are given. It is concluded that the use of diet in such patients will significantly reduce the incidence of disease due to its preventive action and accelerate recovery through balanced composition of products.
References
Вдовиченко В.І., Бичков М.А., Денисюк Я.С. Функціональні захворювання органів травлення у світлі Римських ІІІ критеріїв. – Львів, 2010. – 105 с.
Маев И.В., Дичева Д.Т., Щегланова М.П. и др. Функциональная диспепсия в свете Римских критериев IV пересмотра (2016 г.). Гастроэнтерология. Приложение к журналу Consilium Medicum, 2016, 2: 5-10.
Основи харчування: підручник / М.І. Кручаниця, І.С. Миронюк, Н.В. Розумикова, В.В. Кручаниця, В.В. Брич, В.П. Кіш. – Ужгород: Вид-во УжНУ «Говерла», 2019. – 252 с.
Палій І.Г. Функціональна диспепсія: сучасні уявлення про механізми виникнення й тактику ведення пацієнтів. Практикуючий лікар. 2013; 3:25-30.
Палій І.Г., Заїка С.В., Ткачук І.В. Діагностика функціональних розладів стравоходу в контексті Римських критеріїв IV перегляду. Укр. мед. часопис. 2019; 3 (131): 1-4.
Свінціцький А.С. Функціональна диспепсія: сучасні засади діагностики та лікування. Львівський клінічний вісник. 2013; 1(1): 47-53.
Сірчак Є.С. Функціональна диспепсія у призмі Римських критеріїв ІV. Здоров’я України. Тематичний номер «Гастроентерологія». 2016; 6-7.
Drossman D. Functional gastrointestinal disorders: history, pathophysiology, clinical features, and Rome IV. Gastroenterol. 2016; 150(6): 1262–1279.
Oshima T. Genetic factors for functional dyspepsia. J. Gastroenterol. Hepatol. 2011; 26(3): 83-87.