ПОГЛЯД НА НЕОБХІДНІСТЬ БОРОТЬБИ З НЕДОЇДАННЯМ В УСТАНОВАХ ІНСТИТУЦІЙНОГО ДОГЛЯДУ
DOI:
https://doi.org/10.32782/2077-6594.1.1.2021.227158Ключові слова:
недоїдання, міні-оцінка харчування, групи ризику, медсестриАнотація
Недоїдання – серйозна глобальна проблема охорони здоров’я, що стосується далеко не тільки країн, що розвиваються. Недоїдання можна визначити як погіршення стану харчування, викликане недостатнім споживанням енергії і поживних речовин, необхідних для правильного функціонування організму. У літніх людей це явище супроводжує більшість проблем зі здоров’ям, і йому не приділяють належної уваги на шкоду лікування основного захворювання. У групи ризику розвитку недостатності харчування входять, зокрема: пацієнти з онкологічними, запальними, хронічні респіраторні захворювання, тяжкохворі і геріатричних пацієнти, а також пацієнти, які перебувають в тривалій госпіталізації. Міні-оцінка харчування (MNA) повинна бути інтегрована в комплексну геріатричну оцінку. Медсестра – важливий член команди на всіх рівнях догляду за літніми людьми. Вони беруть участь в профілактиці, діагностиці та лікуванні людей похилого віку з недоїданням. Регулярна оцінка стану харчування літніх людей, які проживають в установах соціальної допомоги, повинна бути звичайною справою, що дозволяє виявити ранні ознаки порушень харчування і вжити профілактичних заходів.
Посилання
Belovičová, M. 2019. Selected chapters from geriatrics. Bardejov: SSPO. p. 81. ISBN 978-80-8132-203-7.
Ahmed, T., Haboubi, N. Assessment and management of nutrition in older people and its importance to health. Clinical interventions in Ageing, 2010;5:207–216.
Thomas, DR. Nutritional Assessment in Older Persons. In: Morley JE, Thomas DR. Geriatric nutrition. Boca Raton: CRC press; 2007: 197–216.
Hoozová, J. Malnutrition in the elderly. Paliat. med. liec. boles., 2015; 8(1e): e6-e12.
Krajčík, Š., Mikuš, P., Bajanová, E. et all. 2018. Nutrition in older age. Herba. Bratislava, 1st ed. 2018, p. 189. ISBN 978-80-89171-841.
Zadák, Z. 2008. Nutrition in intensive care. 3rd extended and updated edition. Praha : Grada, 2008. p. 542. ISBN 978-80-274-2844-5.
Guyonnet, S., Rolland, Y. Screening for malnutrition in older people. Clin Geriatr Med., 2015, 31: 429-437.
Khoroshilov, IE. Clinical nutrition and nutritional support. ELBI – SPb: Saint-Petersburg, 2018, p. 192.
Jefferies, D. et al. 2011. Nursing and nourishing: the nurses' role in nutritional care. Journal of Clinical Nursing, 2011, vol. 20, no. 3-4, p. 317 – 330. ISSN 0962-1067.
Kilíková, M. 2018. Theory of nursing management. Prešov: ADIN, 2018, p. 274. ISBN 978-80-8132-177-1.
Bátovský, M., 2013. Editor's speech. Gastroenterology for practice, 2013, vol.12, no.1, p. 6. ISSN 1336-1473.
Berková M., Berka Z., Topinková E. Problems of senior age: senile fragility, sarcopenia and disability. Prakt. Lék 2013; 93(5): 221–225.
Popovičová M., Jankechová M., Fajčáková Ľ. 2018. Cooperation of a nurse and a social worker with the family of a cancer patient. In: Ways of connecting the system of social services and health care at the level of community and residential services of a regional nature. Proceedings of IV. International Scientific Conference Michalovce. St. Elizabeth University of Health and Social Sciences, Bratislava, 2018. ISBN 83-89884-02-X. p. 248–258.
Krajčík, Š. 2015. Swallowing disorders in old age. Geriatrics, 2015; vol. 9 (4): 166-171. ISSN 1335-1850.
Paulová, I. Comprehensive quality management. Bratislava: Iura Edition, spol. s.r.o., 2013, p. 160. ISBN 978-80-8078-574-1.
Bulletin of the Ministry of Health of the Slovak Republic from 16.02.2009 - Professional guideline of the Ministry of Health of the Slovak Republic, which amends and completes the professional guideline of the Ministry of Health of the Slovak Republic no. 13168/2006 OZS of the organization of clinical nutrition. Volume 57, part 1-3.
Belovičová M., Popovičová M. The role of nutrition in persons with disabilities. Ukraina. Zdorovja naciji. 2020; 61(3): 159-161. ISSN 2077-6594.
Babecka, J. 2019. Nursing education for patients with diabetes mellitus type 2. Україна. Здоров’я нації. 10.24144/2077-6594.4.2019.193551.
Kozáková, R., Kroulíková, L., Jarošová, D. Evaluation of the nutritional status of patients in long-term care facilities. Nursing and midwifery 2011; 2(1): 179–183.
Desatová, B., Fojtová, A., Bátovský, M. 2013. Specifics of enteral nutrition. Gastroenterology for practice, 2013, vol. 12, no. 1, p. 12-14, ISSN 1336-1473.