СУЧАСНІ ОСОБЛИВОСТІ РЕЖИМУ ХАРЧУВАННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ

Автор(и)

  • В.В. Брич
  • М.М. Дуб

Анотація

Метою дослідження було вивчення режиму харчування студентської молоді ДВНЗ «УжНУ» в розрізі ймовірного впливу на стан їх здоров’я.
Матеріали та методи: системний підхід і системний аналіз використовувався на всіх етапах дослідження; соціологічний – для отримання інформації шляхом письмового опитування респондентів; статистичний метод – для математичної обробки отриманих даних. Особливості режиму харчування студентської молоді визначали за допомогою анкетування. Анкета складалася з 2 блоків питань: з 6 питань, які включали особисті дані (факультет, курс, вік, стать, вага, зріст); з 36 питань на тему харчування (з варіантами відповідей). Також були проведені антропометричні дослідження (показники зросту, маси тіла) та розрахунок індексу маси тіла (ІМТ).
В дослідженні взяли участь 96 студентів І–V курсів ДВНЗ «УжНУ». Результати. На основі аналізу показників розрахованого індексу маси тіла (ІМТ), встановлено, що у 72% опитаних студентів ІМТ в межах норми, 22% респондентів мають гіпертрофічну будову тіла, і як з’ясувалося, переважно за рахунок систематичного та надмірного вживання висококалорійних продуктів з високим вмістом жирів і вуглеводів, і 6% – гіпотрофічну. Цікавим виявився і той факт, що серед осіб зі зниженим ІМТ 2 особи чоловічої статі, а серед осіб зі з підвищеним ІМТ – тільки 1 особа жіночої статі.

Посилання

Гуліч М.П. Раціональне харчування та здоровий спосіб життя – основні чинники збереження здоров’я населення // Проблемы старения и долголетия / Гуліч М.П. – 2011. – Т .20, N 2. – С. 128–132.

Гриньова М. Вплив збалансованого харчування на розумову діяльність студентської молоді / М. Гриньова, Н. Коновал // Витоки педагогічної майстерності. Сер. : Педагогічні науки. – 2014. – Вип. 13. – С. 17. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vpm_2014_13_6.

Козік Н.М. Дослідження особливостей харчування студентів вищої школи як складової способу життя / Н.М. Козік, Н.А. Стратійчук, Г.М. Пилип, Л.Г. Логуш // Молодий вчений. 2017. – № 3.1 (43.1). – Режим доступу: http://molodyvcheny.in.ua/files/journal/2017/3.1/44.pdf.

Горобей М. П. Шкідливий вплив «модних» дієт на стан здоров’я студентів: [Електронний ресурс] / М. П. Горобей // Педагогіка, психологія та медико- біологічні проблеми фізичного виховання і спорту. – 2012. – № 1. – С. 46–48. – Режим доступу: http://www.sportpedagogy.org.ua/html/journal/2012-01/12gmpshs.pdf.

Банковська Н.В. Гігієнічна оцінка стану фактичного харчування дорослого населення України та наукове обґрунтування шляхів його оптимізації. автореф. дис... канд. мед. наук: 14.02.01, К.: Нац. мед. ун-т ім. О.О. Богомольця, 2008. – 24 c.

Цимбаліста Н.В. Стан фактичного харчування населення та аліментарно обумовлена захворюваність // Проблеми харчування / Цимбаліста Н.В., Давиденко Н.В., 2008, №1-2. – С. 32–35.

Малигіна В.Ф. Основи фізіології харчування. Гігієна і санітарія / В.Ф. Малигіна, А.К. Меньшова, К.М. Поминова. – М.: Економіка; ПНЦ, рАН, 2005. – 56 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-08