Чутливість до антибіотиків та речовин рослинного походження клінічних ізолятів Porphyromonas gingivalis виділених з ротової порожнини хворих на генералізований пародонтит

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-7684/2023-3-18

Ключові слова:

антибіотикорезистентість мікроорганізмів, мікробіота ротової порожнини, речовини рослинного походження, анаеробні мікроорганізми, пародонт

Анотація

Умовно-патогенна факультативна та облігатна мікробіота в тому числі Porphyromonas gingivalis відіграють важливу роль у формуванні пародонтиту і поступової хронізації цього захворювання. Водночас відмічається зростання резистентності до антибіотиків мікроорганізмів ротової порожнини. Деякі наукові дослідження свідчать про ефективне застосування ефірних олій щодо мікроорганізмів ротової порожнини в умовах різних патологічних станів. Метою роботи було дослідити чутливість до антибіотиків та ефірних олій клінічних ізолятів Porphyromonas gingivalis. Для дослідження було використано клінічні штами виділені з осередку запального процесу у ротовій порожнині 15-х хворих на пародонтит. Антибіотикочутливість ізольованих штамів Porphyromonas gingivalis визначали диско-дифузійним методом згідно EUCAST (European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing). Визначення чутливості ізольованих культур Porphyromonas gingivalis, щодо речовин рослинного походження (ефірних олій) проводили методом дифузії в агар з використанням лунок діаметром 8 мм. Діаметри зон інгібування вимірювали в міліметрах, включаючи діаметр лунки з ефірною олією (8 мм). Кожне дослідження проводили щонайменше в трьох повторах. Результати досліджень опрацьовували за допомогою статистичного програмного забезпечення STATISTICA StatSoft з обчисленням середнього (M) та його похибки (m). У ході проведення дослідження було встановлено, що ефірні олії сосни звичайної Pinus sylvestris L., евкаліпта верболистого Eucalyptus salicifolia Cav. та материнки звичайної Origanum vulgare L. володіли вираженим антибактеріальним ефектом стосовно клінічних штамів Porphyromonas gingivalis. Ефірні олії чебрецю повзучого (Thymus serpyllum L.) і м’яти перцевої (Mentha piperita L.) показали низьку антимікробну дію по відношенню до виділених штамів. Найвищий антибактеріальний ефект серед антибіотиків показав моксифлоксацин – 12 чутливих штамів. Еритроміцин (чотири чутливих штами), кліндаміцин і метронідазол (по три штами) мають найнищий показник ефективності щодо досліджуваних штамів Porphyromonas gingivalis.

Посилання

Baydar H., Sağdiç O., Özkan G., Karadoğan T. Antibacterial activity and composition of essential oils from Origanum, Thymbra and Satureja species with commercial importance in Turkey. Food Control. 2004. Vol. 15. № 3. P. 169-172.

Bostanci N., Belibasakis G.N. Porphyromonas gingivalis: an invasive and evasive opportunistic oral pathogen. FEMS microbiology letters. 2012. Vol. 333. № 1. P. 1-9.

Burt S. Essential oils: their antibacterial properties and potential applications in foods - a review. International journal of food microbiology. 2004. Vol. 94. № 3. P. 223-253.

Cowan M.M. Plant Products as Antimicrobial Agents. Clinical Microbiology Reviews. 1999. № 12. P. 564-582.

Enersen M., Nakano K., Amano A. Porphyromonas gingivalis fimbriae. Journal of oral microbiology. 2013. Vol. 5. № 1. 20265.

Fischer C.L., Walters K.S., Drake D.R., Dawson D.V., Blanchette D.R., Brogden K.A., Wertz P.W. Oral mucosal lipids are antibacterial against Porphyromonas gingivalis, induce ultrastructural damage, and alter bacterial lipid and protein compositions. International journal of oral science. 2013. Vol. 5. № 3. P. 130-140.

Gill A. O., Delaquis P., Russo P., Holley R. A. Evaluation of antilisterial action of cilantro oil on vacuum packed ham. International journal of food microbiology. 2002. Vol. 73. № 1. P. 83-92.

Holley R. A., Patel D. Improvement in shelf-life and safety of perishable foods by plant essential oils and smoke antimicrobials. Food microbiology. 2005. Vol. 22. № 4. P. 273-292.

Karaman S., Digrak M., Ravid U., Ilcim A. Antibacterial and antifungal activity of the essential oils of Thymus revolutus Celak from Turkey. Journal of ethnopharmacology. 2001. Vol. 76. № 2. P. 183-186.

Kryvtsova M. V., Fedkiv O. K., Hrytsyna M. R., Salamon I. Anti-microbial, anti-biofilm-forming properties of Origanum vulgare L. essential oils on Staphylococcus aureus and its antioxidant action. Studia Biologica. 2020. Vol. 14, № 2. P. 27-38.

Kryvtsova M.V., Kostenko Ye.Ya, Salamon I. Compositions of essential oils with antimicrobial properties against isolates from oral cavities of patients with inflammatory diseases of parodentium. Regulatory Mechanisms in Biosystems. 2018. Vol. 4. № 9. P. 491-494.

Nostro A., Blanco A. R., Cannatelli M. A., Enea V., Flamini G., Morelli I., et al. Susceptibility of methicillin-resistant staphylococci to oregano essential oil, carvacrol and thymol. FEMS microbiology letters. 2004. Vol. 230. № 2. P. 191-195.

Otomo-Corgel J., Pucher J.J., Rethman M.P., Reynolds M.A. State of the science: chronic periodontitis and systemic health. Journal of Evidence Based Dental Practice. 2012. Vol. 12. № 3. P. 20-28.

Rasooli I., Mirmostafa S. A. Antibacterial properties of Thymus pubescens and Thymus serpyllum essential oils. Fitoterapia. 2002. Vol. 73. № 3. P. 244-250.

Valero M., Salmeron M. C. Antibacterial activity of 11 essential oils against Bacillus cereus in tyndallized carrot broth. International journal of food microbiology. 2003. Vol. 85. № 1-2. P. 73-81.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-22

Номер

Розділ

Статті