Підходи до моніторингу та оцінки ефективності системи мотивації студентської молоді до практик здорових моделей харчування

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-7684/2024-2-19

Ключові слова:

системи мотивації; практики здорових моделей харчування; моніторинг та оцінка; студентська молодь

Анотація

Вступ. Мета дослідження – визначити та описати основні підходи до формування системи моніторингу та оцінки ефективності системи мотивації студентської молоді до практик здорових моделей харчування в сучасних умовах. Методи та матеріали. У дослідженні було використано результати попередніх досліджень та застосовувалася методологія, яка рекомендована для систем моніторингу та оцінки програм і проектів соціальної сфери. Застосовано бібліосемантичний метод, метод концептуального моделювання та загальнонаукові методи аналізу, синтезу, порівняння та узагальнення. Дослідження проведено на засадах системного підходу. Результати. Визначено суб’єкт та об’єкт моніторингу та оцінки ефективності розробленої системи мотивації для внутрішньої система моніторингу та оцінки, яка повинна впроваджуватися безпосередньо на рівні закладу вищої освіти. Методика проведення програми моніторингу та оцінки запропонованої системи мотивації зводиться до відслідковування обов’язкових елементів, що визначають ефективність етапів її проведення: залучені ресурси, процес реалізації, отримані результати, наслідки та вплив. До індикаторів ресурсів в моделі системи мотивації входять матеріально-технічний, інформаційний та людський внесок. Індикатори наслідків і впливу розробляються для усієї системи в цілому. Запропоновано концептуальні підходи до розробки і впровадження програми моніторингу та оцінки системи мотивації студентської молоді до практик здорових моделей харчування. Висновки. Пропоновані підходи до формування внутрішніх програм моніторингу і оцінки ефективності впровадженої системи мотивації студентської молоді до практик здорових моделей харчування дасть змогу керівництву закладів вищої освіти сформувати необхідний перелік індикаторів ефективності для відслідковування дієвості впровадження заходів на усіх етапах реалізації.

Посилання

Palahniuk TV. Motyvatsiini aspekty provedennia sportyvnykh zakhodiv sered molodi [Motivational aspects of sporting events among adolescents]. Fizychne vykhovannia, sport i kultura zdorovia u suchasnomu suspilstvi: zbirnyk naukovykh prats. 2012;4(20):310-312 [in Ukrainian].

Koshmaniuk MV. Osoblyvosti formuvannia zdorovoho sposobu zhyttia studentiv v umovakh vyshchoho navchalnoho zakladu [Peculiarities of the formation of a healthy lifestyle of students in a HEI]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu. Seriia «Pedahohika, sotsialna robota», 2013;30:69-73 [in Ukrainian].

Sokolenko L. Zdorovyi sposib zhyttia yak umova y peredumova svidomoho vykhovannia suchasnoho vchytelia [A healthy lifestyle as a condition and prerequisite for the conscious education of a modern teacher]. Zbirnyk naukovykh prats Umanskoho derzhavnoho pedahohichnoho universytetu. 2014;1:263-269 [in Ukrainian].

Shekera OH., Medvedovska NV., Melnyk DV. Okhorona zdorovia – naivazhlyvisha skladova derzhavnoi polityky Ukrainy [Healthcare is the most important component of state policy in Ukraine]. Simeina medytsyna. 2014;2:10-14 [in Ukrainian].

Loban HA., Zachepylo SV., Kovalenko NP., Hancho OV., Komyshan I V. Formuvannia zdorovoho sposobu zhyttia studentiv yak zaporuka suspilnoho ta ekonomichnoho rozvytku derzhavy [Promoting healthy lifestyles as a key to social and economic development]. Visnyk VDNZU «Ukrainska medychna stomatolohichna akademiia». 2015;15;2(50):30-32 [in Ukrainian].

Myronyuk IS., Lepkanych AO. Customer centric motivation system model for shaping student youth into healthy eating practices owners. Zborník abstraktov Celoslovenskú konferenciu s medzinárodnou účasťou «DNI PRAKTICKEJ OBEZITOLÓGIE A METABOLICKÉHO SYNDRÓMU 2024. Výživa a metabolický syndróm». Bardejovské Kúpele 19. – 20. apríla 2024;60-61.

Monitorynh ta otsinka prohram i proektiv. Praktychnyi posibnyk (2008) [Monitoring and evaluation of programmes and projects. Practical guide]. Olha Morozova, Olha Varetska, Deniel Dzhons, Pepukai Chikukva, Tetiana Saliuk. Kyiv, «Oranta»,144 s.

Myronyuk IS., Lepkanych AO. Modern Approaches to the Formation of Healthy Eating Habits of Young People that are Studying. Ružomberské zdravotnícke dni 2022 – XVI. Ročník: zborník z medzinárodnej konferencie. Ružomberok, 2022;424-429.

Lepkanych AO., Myroniuk IS. Vyznachennia potentsiinykh dzherel vplyvu na formuvannia zdorovykh kharchovykh modelei povedinky studentskoi molodi v suchasnykh umovakh navchannia [Identification of the potential sources of influence on the formation of a healthy eating behaviour among students in the modern educational environment]. Ukraina. Zdorovia natsii. 2024;2(76):12-15 [in Ukrainian].

Myronyuk I, Lepkanich A. Key aspects of university students motivation in formation of healthy eating habits. Zborník z X. Medzinárodnej vedeckej konferencie, Aktuálne trendy a výzvy, problémy a dilemy v profesijnej praxi pracovníkov pomáhajúcich profesií, Michalovce 10. november 2023. Warszawa: 2024;138-143.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-11-28

Номер

Розділ

ГРОМАДСЬКЕ ЗДОРОВ’Я