Біологічна дія мінеральної води як спосіб корекції мікробних композицій при некомунікативних захворюваннях
DOI:
https://doi.org/10.32782/2786-7684/2023-3-5Ключові слова:
мікробіом, некомунікативні захворювання, мікроорганізми, мінеральна водаАнотація
Порушення мікробіоти призводить до виникнення хронічного запалення, яке в свою чергу є тригером некомунікативних захворювань. Слід відмітити, що розлади функціонування цілого ряду систем організму безпосередньо пов’язані з незбалансованим мікробіомом людини. Зокрема мікро- та макроелементози, характерні в однаковій мірі для людей із пониженою і підвищеною вагою, призводять до виникнення атеросклерозу. Для корекції мікробіоти сьогодні напрацьовано і запропоновано ряд індивідуальних підходів вживання персоніфікованих харчових планів, біопрепаратів нового покоління, фармабіотиків чи постбіотиків. Вплив вживання напоїв на мікробний баланс кишечнику людини вивчений недостатньо, і в першу чергу це стосується звичайної питної чи мінеральної води. Окисно-відновний потенціал, що регулює і скеровує перебіг хронічного запалення, визначається саме властивостями води. Мінеральні води Закарпатської області достатньо вивчені з точки зору їх фізико-хімічних параметрів, однак відсутніми є дослідження щодо їх впливу на основних мікробних представників вмісту шлунково-кишкового тракту, і особливо композицій, які є типовими для тих чи інших некомунікативних хвороб. На території̈ Закарпатської області нараховується більше 20 родовищ субтермальних і термальних, високотермальних вод. Голубинське родовище мінеральної води Мукачівського району характеризується вуглекислою середньо-мінералізованою гідрокарбонатною натрієвою водою. Метою даного дослідження було вивчення впливу цієї мінеральної води та її здатності регулювати композиції мікроорганізмів при різних порушеннях. Встановлено, що досліджувана мінеральна вода корегує баланс співвідношення між умовно-патогенними та коменсальними мікроорганізмами при ожирінні, цукровому діабеті другого типу та серцево-судинних захворювань.
Посилання
Meleshko T., Boyko N. Personalized Microbiome Correction by Application of Individual Nutrition for Type 2 Diabetes Treatment. Advances in predictive, preventive and personalised medicine, 2023, volume 16, pages 309 – 334.
Meleshko, T., Petrov, V., Falalyeyeva, T., Kobyliak, N., Boyko, N., 2021. Microbial and immune markers of patients with metabolic syndrome and cardiovascular diseases: perspectives for early diagnostics. Minerva Biotechnol. Biomol. Res. 33. https://doi.org/10.23736/S2724-542X.21.02784-X
Resal R., Silvia Navis, Jasvinder Singh Bhatti, Sanjay Kumar Bhadada, Pramod W. Ramteke. Analysis of complicating risk factors of Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM). Integr Obesity Diabetes, 2018, Volume 4(1): 1-5. doi: 10.15761/IOD.1000202
Minihane A.M., Vinoy S., Russell W.R., Baka A., Roche H.M., Tuohy K.M., Teeling J.L., Blaak E.E., Fenech M., Vauzour D., McArdle H.J., Kremer B.H., Sterkman L., Vafeiadou K., Benedetti M.M., Williams C.M., Calder P.C. Low-grade inflammation, diet composition and health: current research evidence and its translation. Br J Nutr. 2015 Oct 14;114(7):999-1012. doi: 10.1017/S0007114515002093. Epub 2015 Jul 31.
Cani P.D., Osto M., Geurts L., Everard A. Involvement of gut microbiota in the development of low-grade inflammation and type 2 diabetes associated with obesity. Gut Microbes. 2012 Jul-Aug;3(4):279-88. Epub 2012 May 14. DOI: 10.4161/gmic.1962
Esser N., Legrand-Poels S., Piette J., Scheen AJ., Paquot N. Inflammation as a link between obesity, metabolic syndrome and type 2 diabetes: Diabetes Res Clin Pract. 2014 Aug;105(2):141-50. doi: 10.1016/j.diabres.2014.04.006. Epub 2014 Apr 13.
Lazar V, Ditu LM, Pircalabioru GG, et al. Gut Microbiota, Host Organism, and Diet Trialogue in Diabetes and Obesity. Front Nutr. 2019;6:21. Published 2019 Mar 13. doi:10.3389/fnut.2019.00021
Поцко, Д. І. Географія санаторно-курортних зон Закарпаття / Д. І. Поцко, Т. Ю. Лужанська // Наука майбутнього : збірник наукових праць студентів, аспірантів та молодих вчених / гол. ред. В.В. Гоблик. – Мукачево : МДУ, 2019. Випуск 1(3). С. 239-249.
Курортно-рекреаційні зони Закарпаття // Довідник 2000. – Ужгород, 2000. – 235 с.
Поп С.С. Природні ресурси Закарпаття / С.С. Поп. – Ужгород: ТОВ «Спектраль», 2002. – 296 с.
Sukharev, S., Bugyna, L., Pallah, O., Sukhareva, T., Drobnych, V., Yerem, K., 2020. Screening of the microelements composition of drinking well water of Transcarpathian region, Ukraine. Heliyon 6, e03535. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e03535
Білак, С. П. Мінеральні води Закарпаття (хімічний склад, генезис, перспективи використання): монографія / Слава Петрівна Білак. – Ужгород: Видавництво «ФОП Сабов А. М.», 2018. – 182 с.
Arnaud, J., Millet, L., Bonnaure-Mallet, M., Bonnaure-Mallet, M., & Mallet, J. (2006). Bactericidal action of low pH against Gram-negative bacteria: a structure-activity study. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 57(2), 339-345. DOI: 10.1093/jac/dki431