Ставлення студентської молоді до свого здоров’я в умовах війни

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2077-6594/2023.3/10

Ключові слова:

студенти, війна, здоров’я, особиста цінність, здоровий спосіб життя, вплив, самооцінка, модель, негативні фактори.

Анотація

Мета роботи – дослідити процес формування готовності студентів медичного закладу до збереження і зміцнення здоров’я в умовах війни. Матеріали та методи. Матеріалами дослідження слугували результати соціологічного опитування 450 студентів. У процесі дослідження застосовані такі методи: бібліосемантичний, соціологічний, медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Результати. З початком війни спостерігається суттєва зміна ціннісних пріоритетів. На передній план виходять особиста безпека та безпека рідних. Особисте здоров’я поки не займає важливого місця у свідомості респондентів. Установлено основні негативні фактори впливу на стан здоров’я студентів в умовах війни. До них насамперед можна віднести такі шкідливі звички, як тютюнопаління (68,3%) та вживання алкоголю (65,1%). Це може бути спричинене стресом і невпевненістю, що виникають в умовах війни. Здоровий спосіб життя стає менш пріоритетним, що може мати негативний вплив на фізичне та психічне здоров’я студентів. Крім того, спостерігається високий рівень чинників нездорового способу життя серед студентів. Серед цих факторів особливу увагу слід звернути на комп’ютерозалежність, оскільки 63,7% студентів проводять за комп’ютером понад шість годин щодня. Разом із тим в умовах війни проти російської агресії також з’явились такі емоційні чинники, як страх за власне життя та життя рідних. Ці фактори, разом з іншими стресовими ситуаціями, можуть спричиняти ментальне виснаження. Загалом, результати аналізу вказують на те, що умови війни можуть мати серйозний вплив на фізичне та психічне здоров’я студентів і молодь потребуює ретельної уваги та підтримки. Висновки. Війна проти російської агресії негативно впливає на стан здоров’я студентської молоді.

Посилання

Hooper L, Abdelhamid A, Moore HJ, et al. Effect of reducing total fat intake on body weight: systematic review and metaanalysis of randomised controlled trials and cohort studies. British Medical Journal. 2012;12:12-15.

Жданова ОВ, Слабкий ГО, Потокій НЙ. Концептуальні підходи до забезпечення здорового способу життя студентської молоді. Вісник соціальної гігієни та організації охорони здоров’я України. 2020;2(84):4-9.

Ждан ВМ, Слабкий ГО, Жданова ОВ. Самооцінка студентською молоддю стану особистого здоров’я та характеристика їх звернень за медичною допомогою. Світ медицини та біології. 2019; 4(70):71-75.

Слабкий ГО, Жданова ОВ. До питання формування у студентської молоді відповідального ставлення до особистого здоров’я. The uniti of science. 2020. с. 142-144.

Про систему громадського здоров’я, Закон України № 2573-IX [Internet], 6 верес. 2022 [цитовано 28 серп. 2023]. Доступно на: htpp://www.moz.gov.ua

Миронюк ІС, Слабкий ГО, Щербінська ОС, Білак-Лук’янчук ВЙ. Наслідки війни з російською федерацією для громадського здоров’я України. Репродуктивне здоров’я жінки. 2022;8(63):26-31.

Миронюк І, Слабкий Г, Білак-Лук’янчук В. Виклики для системи громадського здоров’я регіонального рівня в умовах воєнного стану в Україні (Challenges for the Regional Public Health System Under Martial Law in Ukraine). Ružomberské zdravotnícke dni 2022 – XVI. Ročník: Zborník z medzinárodnej konferencie. Ružomberok. с. 358-363.

Автомонів МЮ. Математична обробка та аналіз медико-біологічних даних. 2-ге вид. Київ: Медінформ; 2018. 579 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-13