ДОСЛІДЖЕННЯ КУЛЬТИВУВАННЯ БЕЗГЛЮТЕНОВОЇ ЗЛАКОВОЇ КУЛЬТУРИ (ERAGROSTIS TEF (ZUCC.) TROTTER) У ЦЕНТРАЛЬНІЙ ЄВРОПІ

Автор(и)

  • Ю. ЧОБОЇ Університет м. Ньіредьгаза, 4400, Ньіредьгаза,Угорщина, Hungary
  • Б. САБО Університет м. Ньіредьгаза, 4400, Ньіредьгаза,Угорщина, Hungary
  • А. КОЛЕСНИК Ужгородський національний університет, біологічний факультет, вул. Волошина, 32, Ужгород, 88000 Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/1998-6475.2022.53.7-12

Ключові слова:

тефф, безглютенове зерно, посухостійкість, альтернативна рослина.

Анотація

Глобальні зміни клімату можуть призвести до значного підвищення середніх температур і висихання деяких територій на планеті. У 2022 році майже половина Європи пережила спекотне та посушливе літо, якого не було за останні півтисячоліття. Такі негативні зміни клімату, призводять, в тому числі, і до втрат агробіорізноманіття, що є однією із основних проблем сталого розвитку. Сільськогосподарське виробництво має реагувати на ці проблеми, селекцією все нових й нових посухостійких сортів, а також культивуючи та адаптуючи культури, які за своєю суттю є посухостійкими. Тефф (Eragrostis tef (Zucc.) Trotter) — однорічний злак родини Poaceae, який широко культивується в Африці. Його борошно є основним продуктом ефіопської кухні, а тонку солому використовують як корм для тварин. Цільнозернове борошно, виготовлене з цієї культури, стає все більш важливим на ринку здорового харчування. Його використовують у виробництві різноманітних продуктів без глютену, зокрема таких, як макарони та хліб.На відміну від пшениці, кукурудзи та сорго, тефф стійкий до екстремальних кліматичних умов і добре росте як на сухих, так і на перезволожених ґрунтах. Експеримент проведений в 2022 році в демонстраційному саду Університету Ніредьгази. Сіянці були висаджені 30 травня 2022 року на чотирьох моніторингових ділянках площею по 0,5 м2 кожна. Врожай зібрали 18 жовтня, отримані результати, були переведені в кг/га. Встановлена врожайність близько 5 т/га ,однак не можна ігнорувати той факт, що ці показники отримані в умовах зрошення. Урожайність теффа (за умови вирахування чистоти 90%) становить у середньому 1,2 т/га. Це значно нижчі показники, ніж у традиційних зернових культур, але потенційно низькі витрати на виробництво та висока ціна продажу можуть зробити врожай конкурентоспроможним. Вага тисячі ядер становила 0,301 г, що більше, ніж в існуючих літературних відомостях.

Посилання

ABRAHAM, R. (2015) Achieving food security in ethiopia by promoting productivity of future world food tef. A review. Advances in Plants & Agriculture Research, 2(2), 00045.

AGRİFUTURE AUSTRALİA (2022) Feasibility study and development of RD&E Plan for the Australian teff industry. The University of Melbourne. Available from: https://agrifutures.com.au/related-projects/feasibility-study-and-development-of-rde-plan-for-the-australian-teff-industry/ (accessed 2022.12.21).

ARAYA, A., STROOSNİJDER, L., GİRMAY, G., KEESSTRA, S.D. (2011) Crop coefficient, yield response to water stress and water productivity of teff (Eragrostis tef (Zucc.). Agricultural water management, 98(5), 775-783.

BARRETTO, R., BUENAVİSTA, R.M., RİVERA, J.L., WANG, S., PRASAD, P.V., SİLİVERU, K. (2021) Teff (Eragrostis tef) processing, utilization and future opportunities: a review. International Journal of Food Science & Technology, 56(7), 3125-3137.

BAYE, K., MOUQUET-RİVİER, C., ICARD-VERNİERE, C., PİCQ, C., GUYOT, J.P. (2014) Changes in mineral absorption inhibitors consequent to fermentation of Ethiopian injera: Implications for predicted iron bioavailability and bioaccessibility. International Journal of Food Science and Technology, 49, 174–180.

CSABAİ J., KAZLAUSKAS M., KOLESNYİK A., HÖRCSİK Zs., SZANYİ M. (2019) Amaránt fajták vegetatív fejlődésének és maghozamának vizsgálata különböző tápanyagutánpótlási és talajjavítási módik hatására. In: Lajtos, I., Kosztyuné Krajnyák E., Szabó, B. Tápanyag-utánpótlás a fenntartható homoki gazdálkodásban: "komplex vidékgazdasági és fenntarthatósági fejlesztések kutatása, szolgáltatási hálózatának kidolgozása a kárpát-medencében". Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézet, Nyíregyháza, pp. 58-65 (in Hungarian).

COCHRANE, L., BEKELE, Y.W. (2018) Average crop yield (2001–2017) in Ethiopia: Trends at national, regional and zonal levels. Data in brief, 16, 1025-1033.

CRYMES, A.R. (2015) The international footprint of teff: Resurgence of an ancient ethiopian grain, Washington University in St Louis. Available from: http://openscholarship.wustl.edu/art_sci_ etds/394

D’ANDREA, A.C. (2008) T’ef (Eragrostis tef) in ancient agricultural systems of highland Ethiopia. Economic Botany, 62(4), 547-566.

EL-ALFY, T.S., EZZAT, S.M., SLEEM, A.A. (2012) Chemical and biological study of the seeds of Eragrostis Tef (Zucc.) trotter. Natural Product Research, 26, 619–629.

DAVİSON, J., LACA, M. (2010) Biomass Production of 15 Teff Varieties Grown in Churchill County, Nevada During 2009. Nevada Cooperative Extension.

FAİRWEATHER-TRAİT, S.J. (2002) Bioavailabi-lity of trace elements in man and animals. Proceedings of the 10th International Symposium on Trace Elements in Man and Animals (TEMA 10), 10, 255–260. FAO (2015) Analysis of price incentives for teff in Ethiopia for the time period 2005–2012.

FLÓR, N.L. (2022) A szárazság és a háború sem kíméli az élelmiszereket. Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. Available from: https://www.oeconomus.hu/irasok/a-szarazsag-es-a-haboru-sem-kimeli-az-elelmiszereket/ (accesed 2022.12.09).

HASSEN, I., REGASSA, M., BERHANE, G., MİNTEN, B., TAFFESSE, A. (2018) Teff and its role in the agricultural and food economy. In: Minten, B. Taffesse, A. Brown P. The Economics of Teff: Exploring Ethiopia’s Biggest Cash Crop. International Food Policy Research Institute, 11–38. Available from: https://ageconsearch.umn.edu/record/212465/?ln=en (accesed 2020.04.21).

HAY SUPPLİERS (2022) Hay / Grass For Sale. Top Quality Hay Fodder Suppliers. Letöltve. Available from: https://www.dgh-haysuppliers.com/ (accesed 2022.12.21).

KETEMA, S. (1997) Tef. Eragrostis tef (Zucc.) Trotter. Promoting the conservation and use of underutilized and neglected crops. 12. Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research, Gatersleben/International Plant Genetic Resources Institute, Rome.

KİS, A., SZABÓ, P., PONGRÁCZ, R. (2022) Erdős-sztyeppévé változhat szinte egész Magyarország, ha hagyjuk elszaladni a klímaváltozást, In: Masfelfok.hu. Available from: https://masfelfok.hu/2022/08/16/erdos-sztyeppeve-valtozhat-szinte-egesz-magyarorszag-ha-hagyjuk-elszaladni-a-klimavaltozast/ (accesed 2022.12.09).

LEE, H. (2018) Teff, a rising global crop: Current status of teff production and value chain. The Open Agriculture Journal, 12(1), 185–193. LİGABA-OSENA, A., MENGİSTU, M., BEYENE, G., CUSHMAN, J., GLAHN, R., PİNEROS, M. (2021) Grain mineral nutrient profiling and iron bioavailability of an ancient crop tef (Eragrostis tef). Australian Journal of Crop Science, 15(10), 1314-1324.

MAVROEİDİS, A., ROUSSİS, I., KAKABOUKİ, I. (2022) The Role of Alternative Crops in an Upcoming Global Food Crisis: A Concise Review. Foods, 11, 3584. DOI:10.3390/ foods11223584. MİLLER, D.R. (2009) Teff Grass: A New Alternative. Available from: https://alfalfa.ucdavis.edu/+symposium/2009/files/talks/09WAS19_Miller_Tef.pdf (accesed 2022.02.11).

NEWBURGER, E. (2022) Europe is experiencing its worst drought in at least 500 years, In: CNBC, Available from: https://www.cnbc.com/2022/08/23/europe-drought-worst-in-at-least-500-years-eu-report.html (accesed 2022.12.09).

NORBERG, S., ROSEBERG, R.J., CHARLTON, B.A., SHOCK, C.C. (2008) Teff: a new warm-season annual grass for Oregon. Available from: https://catalog.extension.oregonstate.edu/sites/catalog/files/project/pdf/em8970.pdf

ÖZKÖSE, A., ACAR, B., KAMACİ, M. (2022) A new plant for Turkey: teff. Proceeding book, 161.

PİSZKERNÉ FÜLÖP, É., TREİTZ, M., TREİTZ, J. (2017) Egyre kelendőbb a csicseriborsó Európában is. Agroinform. Available from: https://www.agroinform.hu/gazdasag/egyre-kelendobb-a-csicseriborso-europaban-is-34271-001 (accesed 2022.12.10).

PULVENTO, C., SELLAMİ, M.H., LAVİNİ, A. (2022) Yield and quality of Amaranthus hypochondriacus grain amaranth under drought and salinity at various phenological stages in southern Italy. Journal of the Science of Food and Agriculture, 102(12), 5022-5033.

ROUSSİS, I., FOLİNA, A., KAKABOUKİ, I., KOUNELİ, V., KARİDOGİANNİ, S., CHRONİ, M., BİLALİS, D. (2019) Effect of organic and inorganic fertilization on yield and yield components of teff [Eragrostis tef (Zucc.) Trotter] cultivated under mediterranean semi-arid conditions. Scientifc Papers. Series A. Agronomy, 67(1), 138-144.

TEFERA, H., BELAY, G. (2006) Eragrostis tef (Zuccagni) trotter. In: PROTA (Plant Resources of Tropical Africa/Ressources vegetales de l’Afrique tropicale) (ed. M. Brink, G. Belay Plant Resources of Tropical Africa 1. Cereals and Pulses). PROTA Foundation/Backhuys Publishers, Wageningen, Netherlands.

STEFFEN, W., ROCKSTRÖM, J., RİCHARDSON, K., LENTON, T.M., FOLKE, C., LİVERMAN, D., SCHELLNHUBER, H.J. (2018) Trajectories of the Earth System in the Anthropocene. Proceedings of the National Academy of Sciences, 115(33), 8252-8259.

WOLDEYOHANNES, A.B., ACCOTTO, C., DESTA, E.A., KİDANE, Y.G., FADDA, C., PÈ, M.E., DELL’ACQUA, M. (2020) Current and projected eco-geographic adaptation and phenotypic diversity of Ethiopian teff (Eragrostis teff) across its cultivation range. Agriculture, Ecosystems & Environment, 300, 107020.

ZHANG, S., WANG, X., ZHOU, L. (2022) A Review on Water-Saving Agriculture in Europe. Journal of Water Resource and Protection, 14(4), 305-317. ZHU, F. (2018) Chemical composition and food uses of teff (Eragrostis tef). Food chemistry, 239, 402-415.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-15