ПОШИРЕННЯ, ВИКОРИСТАННЯ ТА ЗНАЧЕННЯ СОЧЕВИЦІ ХАРЧОВОЇ (LENS CULINARIS MEDIK.)

Автор(и)

  • Вікторія КОЗАК
  • Світлана ПИДА

DOI:

https://doi.org/10.32782/1998-6475.2023.54.65-72

Ключові слова:

походження, посівні площі, врожайність, біохімічний склад, харчова і кормова культура, біологічний азот

Анотація

Наведено аналіз літературних даних стосовно походження Lens culinaris Medik., світових посівних площ і виробництва, поширення в Україні, значення як харчової, кормової, технічної та сидеральної культури, використання в сільському господарстві для поліпшення властивостей ґрунту шляхом біологічної фіксації нітрогену. Зазначено, що великонасінна сочевиця походить із Середземномор’я і використовується переважно для продовольчих потреб, батьківщиною дрібнонасінної є Південно-Західна Азія, Іран та Афганістан, застосовується як кормова культура. Лідерами загального світового виробництва сочевиці харчової є 10 найбільших країн: Канада, Індія, Австралія, Туреччина, США, Африка, Океанія, Європа (Словаччина, Іспанія, Румунія). В Україні сочевицю висівають у Полтавській, Харківській, Сумській, Вінницькій і Тернопільській областях. Збільшення площ посівів у загальносвітових і європейських масштабах пов’язане з високою рентабельністю та прибутковістю культури. Показано, що широке застосування культури пов’язане з біохімічним складом зерна та вегетативних органів. Зерно сочевиці містить 24,6–35% білків, 63,4% вуглеводів, 2,7% золи та 1,1% загального жиру, амінокислоти, біологічно активні речовини, макро- та мікроелементи (ферум, бор, манган, молібден, селен, цинк, купрум), низку вітамінів (В1, В3, В5, В6, фолієву кислота, вітамін С), характеризується дієтичними властивостями, є ефективним заходом у профілактиці багатьох захворювань. У симбіозі з бульбочковими бактеріями Lens culinaris засвоює до 80 кг/га нітрогену з атмосфери і після збирання врожаю залишає у ґрунті 90–120 кг/га біологічного азоту, є перспективною бобовою культурою біологічного землеробства.

Посилання

AFIC (Agri-food Innovation Council). (2019) Plant based protein market global and Canadian market analysis. Available from: https://nrc.canada.ca/en/researchdevelopment/research-collaboration/programs/plantbased-protein-market-global-canadian-marketanalysis (accessed 19.11.2023).

AHMAD, N., SINHA, D.K., SINGH, K.M. (2018) Economic analysis of production and instability of lentil in major lentil growing states of India. International Journal of Pure and Applied Bioscience, 6(1), 593–598.

ASAKEREH, A., SHIEKHDAVOODI, M.J., SAFAIEENEJAD, M. (2010) Energy consumption pattern of organic and conventional lentil in Iran. A case study: Kuhdasht county. Asian Journal of Agricultural Sciences, 2, 111–116.

BABYCH, A.O., IVANIUK, S.V., TEMCHENKO, I.V., BARVINENKO, O.V. (2003) Adaptyvna selektsiia zernobobovykh v umovakh Lisostepu. Visnyk ahrarnoi nauky, 10, 39–42 (in Ukrainian).

BARBANA, C., BOUCHER, A.C., BOYE, J.I. (2011) In vitro binding of bile saltsby lentil flours, lentil protein concentrates and lentil protein hydroly-sates. Food Research International, 44, 174–180.

BARBARYCH, A.I., BRADIS, Ye.M., VISIULIN, O.D., KOTOV, M.I. (Eds.). (1965) Vyznachnyk roslyn Ukrainy: uchbovyi posibnyk. Instytut botaniky im. M.H. Kholodnoho AN URSR. 2nd ed. vypravlene i dopovnene. Kyiv: Urozha (in Ukrainian).

BERNADINA, O. (2020) Sochevytsia, yak perspektyvna syrovyna dlia kharchovoi i pererobnoi promyslovosti. Innovatsii rozvytku kharchovykh tekhnolohii ta industrii hostynnosti v konteksti suchasnykh tendentsii hotelnorestorannoho biznesu. Zbirnyk. tez I vseukrainskoi naukovo-praktychnoi. Konferentsi. Ternopil, Ukraine, Traven 2010, 145–146 (in Ukrainian).

BIEDERBECK, V.O., BOUMAN, O.T., LOOMAN, J., SLINKARD, A. E., BAILEY, L.D., RICE, W.A., JANZEN, V.O. (1993) Productivity of four annual legumes as green manure in dry land cropping systems. Agronomy journal, 85(5), 1035–1043.

BOSMALI, I. (2012) Microsatellite and DNA-barcode regions typing combined with High Resolution Melting (HRM) analysis for food forensic uses: A case study on lentils (Lens culinaris). Food Research International, 46, 141–147.

DANYLCHENKO, O.M. (2011) Vplyv peredposivnoi inokuliatsii nasinnia ta riznykh foniv mineralnoho zhyvlennia na fotosyntetychnu produktyvnist ta vrozhainist sochevytsi. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Seriia: Ahrokhimiia i biokhimiia, 4, 94–97 (in Ukrainian).

DHULL, S.B., KINABO, J. UEBERSAX, M.A. (2022) Nutrient profile and effect of processing methods on the composition and functional properties of lentils (Lens culinaris Medik) – A review. Legume Science, 156.

DHULL, S.B., PUNIA, S., KIDWAI, M.K., KAUR, M., CHAWLA, P., PUREWAL, S.S., SANGWAN, M., PALTHANIA, S. (2020) Solid-state fermentation of lentil (Lens culinaris L.) with Aspergillus awamori: Effect on phenolic com-pounds, mineral content, and their bioavailability. Legume Science, 2(3), e37.

DIDOVYCH, S.V., KULINICH, R.O. (2013) Vysokoproduktyvni roslynno-mikrobni systemy v ahrotsenozakh bobovykh kultur. Kormy i kormovyrobnytstvo, 76, 184–187 (in Ukrainian).

FAO (Food and Agriculture Organization). (2021) Crop Production and Trade Data. Available from: http://www.fao.org/faostat/en/#home (accessed 19.11.2023).

FARIS, M.A., MOHAMMAD, M.G., SOLIMAN, S.S. (2020) Lentils (Lens culinaris L.): A candidate chemopreventive and antitumor functional food. Functional Foods in Cancer Prevention and Therapy, 99–120.

GANESAN, K., XU, B. (2017) Polyphenol-rich lentils and their health pro-moting effects. International Journal of Molecular Sciences, 18, 2390. https://doi.org/10.3390/ijms18112390.

GRIDNEVA, Ye.Ye., KALIAKPAROVA, G.Sh. (2019) Lentils as Valuable Leguminous Crop for Kazakhstan. Problems of Agricultural Market, 2, 160–166.

GRUSAK, M.A. (2009) Nutritional and health-beneficial quality. The lentil: Botany, production and uses, 368–390.

HAN, H., BAIK, B.K. (2008) Antioxidant activity and phenolic content oflentils (Lens culinaris), chickpeas (Cicer arietinumL.), peas (Pisum sativumL.) and soybeans (Glycine max), and their quantitative changes duringprocessing. International Journal of Food Science & Technology, 43(11), 1971–1978.

IVASENKO, O.S., BARSUKOVA, O.A. (2023) Doslidzhennia dynamiky urozhainosti sochevytsi v Khersonskii oblasti. Materialy KhKhII naukovoi konferentsii molodykh vchenykh Odeskoho derzhavnoho ekolohichnoho universytetu. Odesa, Ukraine, Traven 23–31, 2023, 42–43 (in Ukrainian).

JACKSON, N., NOBLE, S.D., VANDENBERG, A. (2021) Evaluating the effect of light exposure and seed coat on lentil cotyledon color by computer vision. Legume Science, 3, e98.

JENSEN, E.S., PEOPLES, M.B., HAUGGAARDNIELSEN, H. (2010) Faba bean in cropping systems. Field Crops Research, 115, 203–216.

KAALE, L.D., SIDDIQ, M., HOOPER, S. (2023) Lentil (Lens culinaris Medik) as nutrient‐rich and versatile food legume: A review. Legume Science, 5(2), e169.

KLYSHA, A.I., KULINICH, O.O. (2008) Yakist nasinnia sochevytsi ta osnovni napriamky selektsii dlia yoho pokrashchennia. Selektsiia i nasinnytstvo, 96, 341–346 (in Ukrainian).

KULINICH, O. (2004) Sochevytsia: rozumna alternatyva. Propozytsiia, 8–9, 58–59 (in Ukrainian).

KVITKO, H.P., SAULIAK, O.M. (2015) Formuvannia urozhaiu nasinnia sochevytsi kharchovoi v umovakh Lisostepu Pravoberezhnoho. Orhanichne vyrobnytstvo i prodovolcha bezpeka. Zbirnyk materialiv dopovnenyi uchasnykamy III Мizhnarodnnoi naukovo-praktychnoi. Zhytomyr: Polissia, 564–568 (in Ukrainian).

LAVRENKO, S.O., MAKSYMOV, M.V. (2016) Fotosyntetychnyi potentsial posiviv sochevytsi zalezhno vid tekhnolohichnykh pryiomiv vyroshchuvannia. Zbirnyk naukovykh prats Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva. Kyiv: Osnova, Is. 89(1): Silskohospodarski nauky, 185–191(in Ukrainian).

LENS CULIARIS (Sochevytsia zvychaina) (2023) Morfobiolohichni osoblyvosti sochevytsi. Morfolohichni oznaky sochevytsi. Biolohichni osoblyvosti. Biolohiia tsvitinnia i zaplidnennia. Available from: http://ultraagro.blogspot.com/2014/09/lensculinaris.html (accessed 19.11.2023).

MAKSYMOV, M.V. (2016) Udoskonalennia tekhnolohii vyroshchuvannia sochevytsi za riznykh umov zvolozhennia (dys. kand. s-h. Nauk), Khersonskyi derzhavnyi ahrarnyi un-t., Kherson, Ukraine (in Ukrainian).

MATERNE, M., REDDY, A.A. (2007) Commercial cultivation and Profitability. Lentil: An Ancient Crop for Modern Times. Dordrecht: Springer, 173–186.

MATISKO, V.M., ROZHKO, V.M. (2021) Vyroshchuvannia sochevytsi v Ukraini: osnovni problemy ta perspektyvy. Osnovni, maloposhyreni i netradytsiini vydy roslyn – vid vyvchennia do osvoiennia (silskohospodarski i biolohichni nauky). Materialy V Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii (u ramkakh VI naukovoho forumu «Naukovyi tyzhden u Krutakh – 2021»), s. Kruty, Chernihivska obl., Ukraine, Berezen 11, 2021, 79–82 (in Ukrainian).

MATKO, S.V., MELNYK, L.M., BASSARAB, O.S. (2014) Vykorystannia sochevytsi dlia vyrobnytstva kharchovykh produktiv. Naukovi pratsi Odeskoi natsionalnoi akademii kharchovykh tekhnolohii, 46(2), 72–75 (in Ukrainian).

MAZUR, V.A., TKACHUK, O.P., DIDUR, I.M., PANTSYREVA, H.V. (2021) Osoblyvosti tekhnolohii vyroshchuvannia maloposhyrenykh zernobobovykh kultur: monohrafiia. TVORY, Ukraine, pp. 172 (in Ukrainian).

McNEIL, D.L., HILL, G.D., MATERNE, M., MCKENZIE, B.A. (2007) Global Production and World Trade. Lentil: An Ancient Crop for Modern Times. Stevenson. Dordrecht: Springer, 95–105.

Ministerstvo ahrarnoi polityky Ukrainy (2023). Available from: https://minagro.gov.ua/file-storage/reyestr-sortivroslin (accessed 19.11.2023).

OREKHIVSKYI, V.D., KRYVENKO, A.I., MAMATOV, M.O., SOLOMONOV, R.V. (2018) Ahrotekhnichni osoblyvosti vyroshchuvannia sochevytsi. Visnyk TsNZ APV Kharkivskoi oblasti, 24, 84–92 (in Ukrainian).

OREKHIVSKYI, V.D., SICHKAR, V.I., OVSIANNYKOVA, L.K., MAMATOV, M.O., SOLOMONOV, R.V. (2017) Sochevytsia – dzherelo roslynnoho bilka. Zernovi produkty i kombikormy, 17(4), 22–29 (in Ukrainian).

PRYSIAZHNIUK, O.I., KARPUK, L.M., TOPCHII, O.V. (2017) Efektyvnist ahrotekhnolohichnykh pryiomiv vyroshchuvannia sochevytsi. Novitni ahrotekhnolohii, 5 (in Ukrainian).

RATHOD, R.P., ANNAPURE, U.S. (2016) Effect of extrusion process onantinutritional factors and protein and starch digestibility of lentilsplits. LWT-Food Science and Technology, 66, 114–123.

Saskatchewan Pulse Growers. Lentils. (2020) Available from: https://saskpulse.com/growing-pulses/lentils/lentils-seeding/ (accessed 19.11.2023).

SHAHIN, M.A., SYMONS, S.J. (2001) A machine vision system for grading lentils. Canadian Biosystems Engineering, 43, 7.7–7.14.

SHEIKN, M.A.J. (1994) Rubatub-1: Improved lentil cultivars in Sudan. Lens Newslett, 21(2), 44–49.

SICHKAR, V.I. (2014) Intensyfikatsiia azotofiksuvalnoho potentsialu zernobobovykh kultur shliakhom komplementarnoho doboru mikro- i makrosymbiontiv. Naukovi zapysky TNPU. Seriia: Biolohiia, 3, 165–169 (in Ukrainian).

SICHKAR, V.I., KRYVENKO, A.I., SOLOMONOV, R.V. (2020) Sochevytsia: vazhlyve dzherelo vysokoiakisnoho bilka dlia kharchuvannia liudei. Ethnobotany, 290–300 (in Ukrainian).

SIDHU, J.S., ZAFAR, T., BENYATHIAR, P., NASIR, M. (2022) Production, processing, and nutritional profile of chickpeas and lentils. In M. Siddiq & M. A. Uebersax (Eds.). Dry Beans and Pulses: Production, Processing, and Nutrition (2nd ed., 383–407).

SIDDIQ, M., UEBERSAX, M.A., SIDDIQ, F. (2022) Global production, trade, processing and nutritional profile of dry beans and other pulses. In M. Siddiq & M.A. Uebersax (Eds.). Dry Beans and Pulses: Production, Processing, and Nutrition (2nd ed., 1–28).

SUKHOVA, H.I. (2012) Formuvannia elementiv produktyvnosti sochevytsi zalezhno vid osoblyvostei sortu. Visnyk. KhNAU. Seriia: Roslynnyctvo, selektsiia i nasinnytstvo, plodoovochivnytstvo: zbirnyk naukovyh prats, Kharkiv, 2, 106–111 (in Ukrainian).

TELEZHENKO, L.M., ATANASOVA, V.V. (2010) Sochevytsia yak vazhlyvyi natsionalnyi resurs roslynnoho bilka. Kormy i kormovyrobnytstvo, 66, 158–163 (in Ukrainian).

TRAKALO, T.O, YANIUK, T.I. (2022) Vyvchennia vvlasryvosei sochevytsi dlia otrymannia funktsionalnyh produktiv. The XIX International Science Conference «Development of scientific and practical approaches in the era of globalization. Boston, USA, June 21–23, 2022, 165.

US Department of Agriculture. (2022) FoodData Central. Available from: https://fdc.nal.usda.gov/ (accessed 19.11.2023).

USHKARENKO, V.O., LAVRENKO, S.O., MAKSYMOV, M.V. (2016) Ekonomichna efektyvnist vykorystannia riznykh tekhnolohichnykh pryiomiv vyroshchuvannia sochevytsi v umovakh Pivdennoho Stepu Ukrainy. Zbirnyk naukovyh prats UNUS. Uman, 88(1), 195–202 (in Ukrainian).

VERNI, M., DEMARINIS, C., RIZZELLO, C.G., BARUZZI, F. (2020) Design and characterization of a novel fermented beveragefrom lentil grains. Foods, 9(7), 893.

WARNE, T., AHMED, S., BYKER SHAINKS, C., MILLER, P. (2019) Sustainability dimensions of a North American lentil system in a changing world. Frontiers in Sustainable Food Systems, 3, 88.

YADAV, A., ARVIND, M.K. (2020) Lens culinaris β-galactosidase (Lsbgal): Insights into its purification, biochemical characterization and trisaccharides synthesis. Bioorganic Chemistry, 95, 103.

ZHANG, B., PENG, H., DENG, Z., TSAO, R. (2018) Phytochemicals of lentil (Lens culinaris) and their antioxidant and anti-inflammatory effects. Journal of Food Bioactives, 1, 93–103.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-14