Особливості санаторно-курортної реабілітації хворих із захворюваннями хребта після оперативного втручання у зв’язку з виразковою хворобою дванадцятипалої кишки

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2077-6594/2023.3/29

Ключові слова:

остеохондроз поперекового відділу хребта, коморбідна патологія, санаторно-курортна реабілітація.

Анотація

Мета – теоретично обґрунтувати та удосконалити засоби санаторно-курортної терапії для хворих, які перенесли оперативне втручання у зв’язку з виразковою хворобою дванадцятипалої кишки і які страждають на остеохондроз поперекового відділу хребта. Матеріали та методи. Дослідження проведені у 30 хворих, які перенесли оперативне втручання у зв’язку з виразковою хворобою дванадцятипалої кишки і страждають на остеохондроз поперекового відділу хребта, які перебували на лікуванні в санаторії «Орлине гніздо». Вік пацієнтів становив від 45 до 55 років. Для оцінки функціонального стану хребта проводились такі тести: визначення гнучкості хребта в поперековому відділі при нахилі тулуба вперед, тест Шобера, витривалість м’язів черевного преса. Функціональний стан шлунка вивчався інтрагастральною РН-метрією. Результати. У результаті проведених комплексних реабілітаційних заходів поряд з покращенням клінічної картини відзначається покращення показників лабораторних методів дослідження, а саме: показників рухливості хребта з вихідного положення стоячи нахилом тулуба вперед, показників за тестом Шобера, РН-метрії. Рухливості хребта з вихідного положення стоячи нахилом тулуба вперед нормалізувались у 57,6% пацієнтів. Витривалість м’язів черевного пресу збільшилось на 10,1 с. Рівень рН тіла та антрального відділу шлунка вірогідно знизився. Висновки. Розроблена комплексна програма санаторно-курортної реабілітації спрямована на одночасне покращення клінічних показників, функціонального стану хребта, травної системи у хворих з коморбідною патологією. Водночас нормалізується психоемоційний стан, підвищується працездатність пацієнтів.

Посилання

Андрійчук ОЯ. Методичні основи фізичної терапії хворих на дегенеративно-дистрофічні захворювання опорно-рухового апарату. Art of medicine. 2018; 3: 174-177.

Афанасьєв СМ. Теоретико-методичні основи фізичної реабілітації осіб з функціональними порушеннями і дегенеративно-дистрофічними захворюваннями опорно-рухового апарату: автореф. дис. ... д-ра наук з фіз. виховання та спорту: 24.00.03; МОНУ, НУФВСУ. Київ. 2018: 44 с.

Баннікова Р, Кормільцев В, Брушко В, Балаж М. Фактори, що визначають спрямованість процесу фізичної реабілітації чоловіків з остеохондрозом поперекового відділу хребта в стадії ремісії. Слобожанський науково-спортивний вісник. 2019; 1(69): 43-47.

Свінціцький АС, Абрагамович ОО, Боднар ПМ та ін.; за ред. АС. Свінціцького. Внутрішня медицина: порадник лікарю загальної практики: навчальний посібник. Київ: ВСВ «Медицина»; 2014. 1272 с.

Григус ІМ, Нестерчук НЄ, Крук ІМ, Кособуцький ЮФ, Петрук ЛА. Теоретичне обґрунтування засобів фізичної терапії хворих на остеохондроз поперекового відділу хребта. Art of Medicine. 2022; 1 (21): 144-148.

Соколов ІВ, Іванов ВП, Яковенко ОІ та ін. Лікування та реабілітація хворих на виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки: методичні рекомендації. Київ: Український науково-медичний центр гастроентерології МОЗ України; 2013. 57 с.

Михайловська НС, Лісова ОО, Стецюк ІО. Реабілітація пацієнтів із захворюваннями органів травлення в практиці сімейного лікаря: навчальний посібник для студентів VI курсу медичного факультету за програмою навчальної дисципліни «Загальна практика – сімейна медицина», спеціальності «Медицина» і «Педіатрія». Запоріжжя: ЗДМУ; 2021. 158 с.

Михайловська НС, Лісова ОО, Антипенко ОО. Основні принципи діагностики та лікування найбільш поширених захворювань шлунково-кишкового тракту в клініці внутрішніх хвороб: навчальний посібник для здобувачів ступеня доктора філософії за третім освітньо-науковим рівнем за програмою навчальної дисципліни «Сучасні аспекти вивчення внутрішніх хвороб». Запоріжжя: ЗДМУ; 2020. 163 с.

Попадюха ЮА. Сучасні комплекси, системи та пристрої у реабілітаційних технологіях: навчальний посібник. Київ. Центр учбової літератури; 2018: 656 с.

Філак ЯФ., Філак ФГ. Фізична терапія хворих після хірургічного лікування виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. Вісник Прикарпатського університету. Серія: «Фізична культура». 2019; 33: 102–107.

Яковенко НП, Самойленко ВБ. Фізіотерапія: підручник для студентів. 2-е вид. Київ: Медицина; 2018. 256 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-14