Антимікробні властивості ефірної олії Achillea millefolium L. щодо клінічних ізолятів бактерій
DOI:
https://doi.org/10.32782/2786-7684/2025-2-19Ключові слова:
екстракти лікарських рослин, антимікробні властивості, фітосептики, антибіотикорезистентність, раневі інфекціїАнотація
Вступ. У зв’язку з поширенням антибіотикорезистентних інфекцій зростає інтерес до рослинних альтернатив, зокрема ефірних олій. Achillea millefolium L. виявляє виражену антимікробну активність, що залежить від умов зростання та способу екстрагування.Дослідження підтверджують її ефективність проти низки патогенів, включаючи S. aureus, E. coli, K. pneumoniae, P. aeruginosa, C. albicans та H. pylori, завдяки вмісту фенолів, флавоноїдів і сесквітерпенів.Метою роботи було вивчити антимікробні властивості ефірної олії Achillea millefolium L. виділеної із рослинної сировини зібраної в Закарпатській області.Офірну олію одержували з дикорослої рослинної сировини, зібраної поблизу села Ужок в Закарпатській області, із застосуванням гідродистиляції в апараті типу Клевенджера. Хімічний склад ефірної олії аналізували методом газової хроматографії з використанням капілярної колонки DB-WAX. Антимікробну активність ефірної олії досліджували щодо полірезистентних клінічних штамівStaphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus haemolyticus, Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae Escherichia coli, Citrobacter freundii, Klebsiella pneumoniae, Hafnia alvei, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, ізольованих із ранових поверхонь військовослужбовців. Результати дослідження засвідчили виражену антимікробну активність ефірної олії Achillea millefolium L. щодо широкого спектра збудників інфекційних ускладнень. Визначено, що мінімальна інгібуюча концентрація ефірної олії становить 12,5% для грампозитивних ізолятів і 37,5% – для грамнегативних, що супроводжувалося бактеріостатичним ефектом на рівні 6,7%. Фітохімічний аналіз засвідчив вміст у ефірній олії α- і β-піненів, 1,8-цинеолу, естраголу та камфори, які, ймовірно, обумовлюють біологічну активність зразка.
Посилання
Radusiene J, Gudaityte O. Distribution of proazulenes in Achillea millefolium’s wild populations in relation to phytosociological dependence and morphological characters. Plant Genet Resour. 2005;3:136–143. https://doi.org/10.1079/PGR200568
Grigore A, Colceru-Mihul S, Bazdoaca C, Yuksel R, Ionita C, Glava L. Antimicrobial Activity of an Achillea millefolium L. Proceedings. 2020;57:34. https://doi.org/10.3390/proceedings2020057034
Faiku F, Haziri A, Mehmeti I, Mehmeti A, Hoti G. In vitro antibacterial activity of different solvent extracts of Achillea millefolium (L.) growing wild in Kosovo. Fresenius Environ Bull. 2018;27:3878–3883.
Stojanovic G, Radulovic N, Hashimoto T, Palic R. In vitro antimicrobial activity of extracts of four Achillea species: The composition of Achillea clavennae L. (Asteraceae) extract. J Ethnopharmacol. 2005;101:185–190. https://doi.org/10.1016/ j.jep.2005.04.026
Balouiri M, Sadiki M, Ibnsouda SK. Methods for in vitro evaluating antimicrobial activity: A review. J Pharm Anal. 2016;6(2):71–79. https://doi.org/10.1016/j.jpha.2015.11.005
Kryvtsova M, Koščová J. Antibiofilm-forming and antimicrobial activity of extracts of Arnica montana L., Achillea millefolium L. on Staphylococcus genus bacteria. Biotechnol Acta. 2020;13(1):30–37
Kryvtsova M, Hoblyk Ye, Kolesnyk A, Salamon I, Mihlias V, Zaiachuk I. Osoblyvosti farmatsevtychnoi syrovyny likarskykh roslyn: fitokhimichni ta antymikrobni vlastyvosti ekstraktiv Achillea millefolium L. Intermed J. 2024;(2):98–103. https://doi.org/10.32782/2786-7684/2024-2-17
Fierascu I, Ungureanu C, Avramescu S, Fierascu R, Ortan A, Soare L, Paunescu A. In vitro antioxidant and antifungal properties of Achillea millefolium L. Rom Biotechnol Lett. 2015;20:10626–10636.
Benali T, Habbadi K, Khabbach A, Marmouzi I, Zengin G, Bouyahya A, et al. GC–MS analysis, antioxidant and antimicrobial activities of Achillea odorata subsp. pectinata and Ruta montana essential oils and their potential use as food preservatives. Foods. 2020;9:668. https://doi.org/10.3390/foods9050668
Aminkhani A, Sharifi R, Dorosti R. Chemical composition and antimicrobial activity of Achillea tenuifolia Lam. essential oil at different phenological stages from Khoy. Chem Biodivers. 2019;16(12):e1900289. https://doi.org/10.1002/cbdv.201900289