ВПЛИВ РЕГУЛЯТОРІВ РОСТУ І ДОБРИВ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ РОЗМНОЖЕННЯ ІНТРОДУКОВАНОГО СОРТУ ФУНДУКА МЕТОДОМ ВІДСАДКІВ
DOI:
https://doi.org/10.32782/1998-6475.2024.57.47-54Ключові слова:
Corylus avellana L., укорінення, Tonda di Giffoni, удобрення, стимулятори росту, посухостійкістьАнотація
У роботі проаналізовано особливості альтернативного методу розмноження інтродукованого сорту фундука Тонда ді Джиффоні в умовах низинної зони Закарпаття. Цей італійський сорт добре адаптується до місцевого клімату та ґрунтових умов, демонструє стабільний ріст і розвиток, а також успішну перезимівлю. Проведено оцінювання впливу регуляторів росту та мінеральних і органічних добрив на ефективність вегетативного розмноження фундука у відкритому ґрунті. Було випробувано 7 варіантів, зокрема й контрольні без поливу та з поливом, а також застосування методом фертигації карбаміду, моноамонійфосфату, органічних витяжок і регуляторів росту, як-от Радіфарм і Гумат. Результати показали, що регулярний полив значно покращував укорінення, збільшував довжину новоутворених пагонів на 84% порівняно з варіантом без поливу. У варіанті без поливу відмічено значне зменшення площі листка як пристосування до нестачі вологи і підвищення посухостійкості, але й усі інші показники росту та розвитку саджанців також зменшуються. Кореляційний аналіз виявив сильну пряму залежність між довжиною пагонів, кількістю та розміром листків і розвитком кореневої системи (R > 0,7). Застосування карбаміду та моноамонійфосфату сприяло збільшенню довжини коренів на 69%, а регулятор росту Радіфарм підвищував кількість основних коренів на 28%. Застосування гуматів також показало позитивний вплив на всі морфометричні показники. Отримані дані підтверджують, що використання краплинного зрошення в поєднанні з добривами і регуляторами росту є ефективним методом підвищення якості саджанців фундука, особливо в зонах із браком зволоження.
Посилання
FAOSTAT (2008) Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome.
FAOSTAT (2020) FAO crop statistics. Available from https://www.fao.org/faostat/.
FERRARA, E., CICE, D., PICCOLELLA, S., ESPOSITO, A., PETRICCIONE, M., PACIFICO, S. (2024) Morphological and chemical characterization of “Mortarella” and “Camponica” hazelnut cultivars. Molecules, 29, 805. DOI: 10.3390/molecules29040805.
HUMETSKYI, R.Ya., PALYNYTSIA, B.M., CHABAN, M.Ye. (2004) Matematychni metody v biolohii: Teoretychni vidomosti, prohramnyi praktykum, kompiuterni testy. Lviv, Vydavnychyi tsentr LNU imeni Ivana Franka (in Ukrainian).
IVANOVA, I.Ye., YEVSTAFIYEVA, K.S. (2018) Konspekt lektsii z dystsypliny “Osnovy naukovykh doslidzhen” dlia zdobuvachiv osvitnioho rivnia “Bakalavr” zi spetsialnosti 201 “Ahronomiia” (na osnovi povnoii zahalnoii serednioii osvity ta molodshoho spetsialista). Melitopol, TDATU (in Ukrainian).
KRÓL, K., GANTNER, M. (2020) Morphological traits and chemical composition of hazelnut from different geographical origins: A review. Agriculture, 10 (9). DOI: 10.3390/agriculture10090375.
MEHLENBACHER, S.A., MOLNAR, T.J. (2021) Hazelnut breeding. Plant Breeding Reviews, 45, 9–141.
METEOBLUE (2024) Weather Archive for Chop. Available from: https://www.meteoblue.com/uk/weather/historyclimate/weatherarchive/chop_ukraine_710409?fcstlength=1y&year=2023&month=12 (accessed 02.08.2024).
PICCIRILLO, P. (2002) Descriptors for Hazelnut (Corylus avellana L.). Rivista di Frutticoltura, 64, 14–20.
RAPITI, E. (2021) Bioeconomic approach to hazelnut crop’s assessment. Circular Economy and Sustainability, 1, 1271–1280.
SLIUSARCHUK, V.Y. (2005) Svitova tendentsiia zbilshennia vyrobnytstva funduka ta mozhlyvosti Ukrainy shchodo vlasnoho horikhivnytstva. Proceedings of the International Youth Conference dedicated to 75 Anniversary of the establishment of UkrNDILHA, 30–31, March, 2005, Kharkiv. UkrNDILHA, Kharkiv, pp. 130–131 (in Ukrainian).
TEREK, O.I. (2007) Rist roslyn: Navchalnyi posibnyk. Vydavnychyi tsentr LNU imeni Ivana Franka, Lviv. (in Ukrainian).
VALENTINI, N., CRISTOFORI, V., ROSATI, A. (2006) Nut and kernel traits and chemical composition of hazelnut (Corylus avellana L.) cultivars. Journal of the Science of Food and Agriculture, 86 (13), 2237–2242. DOI: 10.1002/jsfa.2604.